Ogórki to jedne z najprostszych roślin w uprawie. Dobrze znoszą zmienne warunki pogodowe i nie mają dużych wymagań, więc nie trzeba codziennie poświęcać im uwagi. Warto jednak pamiętać, iż adekwatna gleba i samo podlewanie to nie wszystko. jeżeli chcemy latem zobaczyć obfite plony, konieczne będzie również stosowanie dobrych nawozów we właściwym terminie. Sprawdź, czym odżywiać ogórki gruntowe i kiedy najlepiej to robić.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?
Kiedy sypać nawóz pod ogórki? Harmonogram pielęgnacji
Zanim jeszcze zasadzimy ogórki w gruncie, powinniśmy wzbogacić ich docelowe stanowisko kompostem lub obornikiem. Robimy to jednak dużo wcześniej, najlepiej jesienią. Później, gdy zacznie się sezon, nawozimy rośliny trzy razy w sezonie.
Pierwsze odżywianie należy przeprowadzić po około dwóch tygodniach od posadzenia rozsady, gdy na roślinach pojawią się już trzy lub cztery pierwsze liście adekwatne. Zwykle termin ten wypada na przełomie maja i czerwca. Nawóz, jaki należy wówczas zastosować, powinien zawierać dużą ilość azotu.
Drugie nawożenie przeprowadzamy, gdy zaczną pojawiać się pierwsze warzywa, czyli w ciągu około trzech tygodni po rozpoczęciu kwitnienia. W tym terminie sięgamy po nawóz bogaty w potas i fosfor.
Trzeci raz nawozimy ogórki po kolejnych dwóch lub trzech tygodniach, ale wówczas stosujemy mniejszą dawkę odżywki z fosforem i potasem. jeżeli sezon okazał się nieco chłodniejszy niż zwykle, można później przeprowadzić czwarte nawożenie, aby mieć pewność, iż warzywa urosną duże i jędrne.
Zobacz też: Moja babcia zawsze podlewa tym pomidory. To tarcza na choroby i gwarancja dorodnych, pysznych owoców
Czym najlepiej nawozić ogórki? Te domowe odżywki sprawdzą się najlepiej
W sklepach znajdziemy sporo preparatów zawierających azot, potas i fosfor, które na pewno dobrze sprawdzą się w uprawie. jeżeli jednak wolimy tańsze i bardziej ekologiczne rozwiązania, to warto przygotować nawozy samodzielnie. Do odżywiania ogórków gruntowych na pierwszym etapie świetnie sprawdzi się gnojówka z pokrzywy. Zawiera azot i mikroelementy poprawiające wzrost roślin, a przy okazji jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zebrać kilogram pokrzyw, zalać je 10 litrami wody i zostawić do fermentacji na około dwa tygodnie. Po tym czasie rozcieńczamy preparat wodą w stosunku 1:10 i gotowe.
Na późniejszych etapach nawożenia lepiej sprawdzi się gnojówka z żywokostu. Przygotowuje się ją w ten sam sposób, jednak zawiera znacznie więcej potasu, który pobudza rośliny do wypuszczania nowych warzyw i gwarantuje nam obfite zbiory.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.