Poskrzypki to barwne chrząszcze, które mierzą od 6 do 8 mm. Często goszczą w ogrodach jako nieproszeni goście. Najwięcej szkód wyrządza poskrzypka liliowa, z charakterystyczną czarną głową i nogami oraz czerwonym tułowiem. Rzadziej pojawia się poskrzypka cebulowa, której głowa i nogi są również czerwone. Swoją nazwę zawdzięczają skrzypiącemu dźwiękowi, jaki wydają, gdy czują się zagrożone.
REKLAMA
Zobacz wideo Marcin Hakiel komentuje, iż nie ma go w "Tańcu z gwiazdami". "I tak jestem wdzięczny, iż ktoś zadzwonił" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Co zjada poskrzypka liliowa w ogrodzie? Te rośliny upodobała sobie szczególnie
Poskrzypki, gdy temperatury rosną i zaczyna się robić cieplej, wychodzą z ziemi i rozpoczynają atak i żerowanie już w kwietniu. Potrafią być aktywne aż do końca czerwca. W ciągu jednego sezonu mogą pojawić się choćby dwa pokolenia. Najczęściej ich głównym celem są liście i pąki lilii, ale także konwalie, szachownice oraz kokoryczki.
Nie oznacza to jednak, iż pogardzą cebulą, szczypiorem, szparagami, czosnkiem czy porem. Ich obecność zdradzają wygryzione dziury i uszkodzone liście. Szczególnie groźne są larwy, które żerują na spodniej stronie liści i w krótkim czasie potrafią dosłownie ogołocić roślinę z zieleni.
Larwy poskrzypka liliowego Olga Seifutdinova/iStock
Jak pozbyć się poskrzypki liliowej? Działaj szybko, zanim zniszczy całe uprawy
Przez to, iż poskrzypka liliowa nie ma naturalnych wrogów, jej zwalczanie zostaje jedynie w naszych rękach. Warto więc zachować czujność w czasie ich wzmożonej aktywności i regularnie przeglądać rośliny, by jak najszybciej zareagować. Możemy manualnie usuwać jaja (czerwone, podłużne, na spodzie liści) oraz larwy (lepkie, żerujące na wierzchu), jednak takie działanie nie zawsze przyniesie pożądane efekty.
Skutecznym i ekologicznym rozwiązaniem będzie przygotowanie domowej roboty oprysku na bazie czosnku. To naturalna broń przeciwko poskrzypce, a do jej wykonania potrzebujesz: 100 g rozgniecionych ząbków, 500 g łupin i 10 l wody. Całość wystarczy wieszać i zostawić na 24 godziny do fermentacji. Po przecedzeniu opryskujemy rośliny w ogrodzie raz w tygodniu. Będziemy działać w ten sposób również na mszyce, przędziorki, wciornastki i ślimaki.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.