Jak przygotować gnojówkę ze skrzypu polnego?

2 godzin temu
Zdjęcie: Skrzyp polny / Fot. Canva


Eksperci ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach podpowiadają ogrodnikom sposoby na przygotowanie ekologicznych nawozów. Jednym z nich jest gnojówka przygotowana ze skrzypu polnego, chwastu o wielu cennych adekwatnościach.

Jak informuje Łukasz Miłkowski z ŚODR, gnojówka ze skrzypu polnego to bardzo przydatny preparat do wykorzystania w ogrodzie.

Skrzyp polny to roślina o wielu adekwatnościach zdrowotnych, zawierający cenne mikroelementów oraz kwas krzemowy. Jest bogaty w wiele związków aktywnych biologicznie.

– Chociaż uważany jest za uciążliwy chwast, rosnący od wiosny do późnej jesieni na wilgotnych łąkach, polach, w ogrodach czy przydrożnych rowach, w rzeczywistości jest źródłem cennych składników. Gnojówka ze skrzypu polnego jest prostym w przygotowaniu i bardzo dobrym preparatem do podlewania i opryskiwania roślin – wyjaśnia ekspert ŚODR.

Jak wyjaśnia Łukasz Miłkowski, gnojówka ze skrzypu polnego działa jak naturalny środek nawozowy, wspiera zdrowie roślin oraz stanowi ochroną przed chorobami i szkodnikami. Zawiera pożyteczne mikroorganizmy, wysoką jakość krzemionki oraz posiada działanie wzmacniające. Te adekwatności wynikają z bogactwa składników zawartych w roślinie.

Jak przygotować gnojówkę ze skrzypu polnego?

– Zaczynamy od zebrania 1 kilograma ziela skrzypu polnego i rozdrobnienia rośliny. Następnie rozdrobniony skrzyp trzeba wrzucić do beczki lub wiadrami zalać 10 litrami wody. Kolejna czynność to przykrycie pojemnika siatką lub starą firanką – radzi ekspert.

Kolejne kroki: Odstawić wywar w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie, pamiętając o codziennym mieszaniu. Gdy roztwór przestanie się pienić, stanie się klarowny, gnojówka jest gotowa do użycia. Wystarczy go przecedzić a resztki roślinne wyrzucić na kompostownik.

Podlewając rośliny, trzeba pamiętać o rozcieńczeniu roztworu w proporcji 1 litr gnojówki na 10 litrów wody. Do oprysków rozcieńczyć w stosunku 1 litr gnojówki na 20 litrów wody.

Skrzyp polny / Fot. Canva


Idź do oryginalnego materiału