Grzyby, które zebraliśmy i ususzyliśmy jesienią, teraz przydadzą nam się w przygotowywaniu świątecznych dań. Można z nich zrobić farsz do uszek, pierogów lub kilku innych pysznych potraw. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, grzyby trzeba najpierw dobrze namoczyć, aby przywrócić ich pierwotną strukturę i konsystencję. Jak to zrobić? Mało kto wie, iż do wody warto dodać pewną przyprawę.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Jak prawidłowo namoczyć grzyby? Pamiętaj o tym
Mogłoby się wydawać, iż w moczeniu grzybów nie ma niczego trudnego. W rzeczywistości, jeżeli zrobisz to źle, grzyby będą później twarde i gorzkie. Aby tego uniknąć, trzeba przestrzegać kilku zasad. Pierwszą z nich jest dokładne oczyszczenie grzybów. Choć robiliśmy to już przed suszeniem, to często zdarza się, iż w kapeluszu lub trzonku pozostaje trochę piasku, ziemi lub resztek z lasu. Warto przepłukać grzyby pod bieżącą wodą, aby mieć pewność, iż pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń.
Jaką wodą zalać grzyby suszone? Ten trik warto znać
Gdy już oczyścisz grzyby, można przejść do moczenia. W tym celu należy umieścić je w misce i zalać letnią wodą. Temperatura jest tutaj bardzo ważna. Zbyt wysoka może sprawić, iż grzyby staną się twarde, natomiast letnia wydobędzie z nich aromat i zmiękczy ich strukturę. To jednak nie wszystko. Wiele grzybów ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która może później zepsuć smak potraw. Nieprzyjemny posmak jest zauważalny głównie w owocnikach, które rosły przy ruchliwych drogach i często uczęszczanych ścieżkach. jeżeli twoje grzyby pochodzą właśnie z takich miejsc, warto zastosować pewien trik. Wystarczy, iż do moczenia dodasz kilka liści laurowych. Ta aromatyczna przyprawa zniweluje gorycz i nada grzybom nieco słodkiego posmaku. jeżeli nie masz takich listków, możesz użyć też ziela angielskiego lub cebuli.
Zobacz też: Wymocz w tym śledzie. Będą delikatne i stracą mulisty posmak. To sekretny trik doświadczonych kucharzy
Jak długo moczymy grzyby suszone przed gotowaniem? Nie musisz robić tego przez całą noc
Kolejną istotną kwestią jest czas. Przyjęło się, iż grzyby należy moczyć przez całą noc. Rzeczywiście wówczas owocniki dokładnie zmiękną i będziemy mieć pewność, iż nadają się do dalszej obróbki. Nie jest to jednak koniecznością. Czasem wystarczą tylko dwie godziny moczenia, by grzyby nadawały się do spożycia. To ważna informacja dla tych, co zapomnieli o wcześniejszym zalaniu ich wodą, a muszą jak najszybciej zacząć gotowanie. Należy jednak pamiętać, iż krótsze moczenie jest możliwe tylko w przypadku podgrzybków i prawdziwków. Istotny jest też rodzaj potrawy, jaką chcemy przyrządzić. jeżeli robisz farsz do uszek, to grzyby powinny być długo moczone, aby później rozpływały się w ustach. Z kolei w przypadku wywaru do zupy wystarczy je tylko przepłukać.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.