
Kiedy jeszcze byłam małą dziewczynką zafascynowały mnie widoczne na zdjęciu Róże herbaciane. Sama nie wiem co mi się najbardziej spodobało, może ten piękny zapach a może brzoskwiniowo-pomarańczowe płatki?
A może to, iż dwa okazałe krzewy tych róż rosły w ogródku, tuż przy mieszkaniu mojej babci od strony taty?
Skąd się wzięła nazwa "róże herbaciane"?
Jedna teoria mówi, iż nazwa Róża herbaciana wywodzi się od delikatnego zapachu ich kwiatów, który przypomina zapach świeżo zaparzonej chińskiej herbaty. Inna teoria mówi, iż nazwa wzięła się od sposobu transportu tych róż z Chin do Europy – w skrzyniach wypełnionych herbatą.
W każdym razie są to jedne z najstarszych grup róż uprawnych, które pojawiły się w Europie w XIX wieku. Powstały w wyniku krzyżowania gatunków róż azjatyckich z różami europejskimi.
Elegancja i delikatność róży herbacianej
Kwiaty róży herbacianej charakteryzują się eleganckimi, klasycznymi pąkami w kształcie ostrych stożków, które po rozwinięciu tworzą duże, pełne, często luźno ułożone kwiaty. Płatki często mają lekko zwinięte brzegi, co dodaje im uroku.
Różę herbaciane są znane ze swojej delikatności, zarówno pod względem zapachu, jak i odporności na mróz. Wymagają zwykle cieplejszego klimatu lub odpowiedniego zabezpieczenia na zimę w chłodniejszych strefach.
Róże herbaciane idealnie nadają się do cięcia i układania w bukietach, bowiem ich kwiaty kwitną na długich, smukłych pędach.