NiedośpianHypoestes |
|
Wysokość | ok. 25 cm |
Kwitnienie | VI, VII, VIII, IX, X |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty |
Pokrój | wzniesiony |
Gazania (Gazania) to roślina należąca do rodziny astrowatych. W Afryce, skąd pochodzi i innych krajach strefy równikowej uprawiana jest jako bylina. W naszym klimacie, ze względu na brak mrozoodporności jest to roślina jednoroczna, choć zwykle uprawia się u nas jedynie jej ozdobne mieszańce różnych gatunków oraz kultywary.
Liście gazanii są całobrzegie do klapowatych, dość długie i zebrane w pęki na końcach łodyg. Spód liści jest na biało kutnerowo owłosiony a wierzch porastają szorstkie włoski. Każdy pęd na końcu ma koszyczek kwiatowy osadzony na długiej szypułce. Kwiaty są różnych kolorów: białe, kremowe, żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone, fioletowe, miedziano-szkarłatne lub bordowe. Mają też u nasady charakterystyczną czarną lub brunatną plamkę, na której znajduje się poprzeczna, wąska, żółta mniejsza plamka lub kreska.
Gazania, autor: Zanchetta Fabio, CC BY-SA 2.5, commons.wikimedia.org
Uprawa gazanii
Gazania potrzebuje żyznego podłoża, najlepiej próchniczego, ale nie przenawożonego. Miejsce powinno być słoneczne i ciepłe. Roślina idealna na obwódki kwietników, do skalnych ogródków, na skarpy i murki, ale również na kwiat cięty. Przekwitłe kwiatostany należy usuwać.
Gazanię kupuje się najczęściej w formie gotowych sadzonek. Można ją jednak uprawiać z nasion, które należy wysiać już w lutym lub na początku marca i trzymać w ciepłym i jasnym miejscu. Następnie pikuje się siewki a gotowe sadzonki wysadza się na miejsca docelowe w drugiej połowie maja.
Fot. główna: Maciej Opaliński, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org