Endywia lub inaczej Cykoria endywia (Cichorium endivia) |
|
Wysokość | 05-1,5 m |
Kwitnienie | – |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | – |
Pokrój | kępy |
Endywia lub inaczej Cykoria endywia (Cichorium endivia) to cykoria, będąca rośliną jednoroczną. Należy do rodziny astrowatych, tak samo ja sałata. Osiąga ona choćby do 1,5 m wysokości i należy do roślin astrowatych. Endywia znana była jako roślina lecznicza i warzywo już w starożytnym Egipcie, a na nasze stoły trafiła dopiero w XVI wieku – głównie jako wsparcie chorobach oczu i artretyzmie. Jej wzniesiony, lekko rozłożysty pokrój, łodyga z sokiem mlecznym oraz niebieskie kwiatostany formujące się w koszyczki tworzą ciekawą pozycję w ogrodowym menu.
Cykoria endywia oferuje przy tym dwa typy listków – dolne o podłużnym, pierzastym kształcie i górne, lekko jajowate. Jako warzywo endywia oferuje wiele cennych składników, w tym sole mineralne – żelazo i potas, witaminę A, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Jest doskonałym zamiennikiem sałat, przez co stanowi lekki przysmak idealny na dolegliwości trawienne, a przy tym również świetnie pobudza apetyt.
Uprawa cykorii endywii
Endywia jest rośliną preferującą lekkie, średnio zwięzłe podłoża. Najlepszym stanowiskiem będzie miejsce słoneczne, jednak radzi sobie również w półcieniu. Nie zaleca się jej uprawy na nadmiernie azotowym podłożu, gdyż wówczas zbytnio się rozrasta. Całkiem dobrze znosi przymrozki, jednak najbardziej optymalną temperaturą dla jej uprawy jest 10-20 °C. W wyższych temperaturach może tworzyć listki o niższych walorach smakowych – są bardziej gorzkie.
Cykoria endywia doskonale sprawdza się jako poplon na jesienny zbiór wysiewana w połowie lata. Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie endywii jest pielenie oraz bielenie jej przed zbiorem – tym sposobem zyskuje ona o wiele łagodniejszy smak. Dla uzyskania efektu bielenia, warzywa te warto osłaniać przez zbiorem na 2-3 tygodnie, wykorzystując nieprzepuszczające światła materiały bądź pojemniki przez ok. 10 dni.
Wśród odmian endywii warto postawić na pierzaste listki ‘Salad King’, ‘Green Curled Ruffec’ lub gwałtownie wzrastającą ‘Sanda’.
Fot. główna: Jamain, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org