Czym zastąpić szparagi? Pyszne, zdrowe alternatywy z ogrodu i na dziko

zielonyogrodek.pl 3 dni temu

W Polsce sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Cały rok czekamy na ich chrupkie, a jednocześnie rozpływające się w ustach młode pędy. Białe i zielone, z beszamelem lub jako zupa krem, duszone, blanszowane i zapiekane… Pychota! Niestety, wszystko, co dobre, gwałtownie się kończy. Wykwintne, młode pędy szparaga pospolitego (Asparagus officinalis) gwałtownie rosną i stają się łykowate. Z początkiem lata świeże szparagi są już nie do zdobycia – chyba, ze z importu i w horrendalnych cenach. Zamiast przez wiele kolejnych miesięcy z utęsknieniem wyczekiwać tego wiosennego przysmaku, warto zastanowić się, czym zastąpić szparagi.

Idź do oryginalnego materiału