Bazylia pospolita – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Bazylia pospolita


Bazylia pospolita vel bazylia wonna vel bazylek ogrodowy vel balsam vel bazyliszka polska (Ocimum basilicum)

Wysokość do 50 cm
Kwitnienie VII, VIII
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby stale wilgotna
Ozdobność liście
Pokrój krzaczasty

Bazylia pospolita vel bazylia wonna vel bazylek ogrodowy vel balsam vel bazyliszka polska (Ocimum basilicum) jest to roślina jednoroczna, należąca do rodziny jasnotowatych. Jest jedną z najpopularniejszych przypraw.

Łodygi bazylii w przekroju są czworokątne i mają czerwonawe zabarwienie, są wzniesione i mocno się rozgałęziają, osiągając przy tym maksimum 50 cm wysokości. Liście z ogonkami, o jajowatym kształcie bardzo gęsto porastają łodygi. Bazylia kwitnie w lipcu i sierpniu, kielichy kwiatów są dwuwargowe i mają krótką rurkę, kwiaty zebrane są po 6 w niby okółki. Tworząc nibykłosy wyrastają na szczytach pędów albo z kątów liściowych. Jest to roślina miododajna, przyciągająca mnóstwo zapylaczy. Owocami bazylii są niełupki w kolorze ciemnobrunatnym lub czarnym.

Bazylię pospolitą można albo wysiać do doniczek i uprawiać w domu przez cały rok albo w donicach w ogrodzie a także bezpośrednio w gruncie. Pierwsze siewki pojawiają się po około 7 dniach.

Uprawa bazylii pospolitej

Bazylia pospolita lubi miejsca ciepłe, nasłonecznione, najlepiej południowe i dobrze osłonięte od wiatrów. Gleba powinna być lekka, przepuszczalna, bardzo żyzna (torfowa lub kompostowa), dobrze uprawiona i wciąż wilgotna. Podłoże należy systematycznie spulchniać, odchwaszczać i podlewać.

Liście bazylii do dłuższego przechowywania powinno się zbierać, gdy roślina jest w początkowej fazie kwitnienia, można je suszyć lub mrozić. Do bezpośredniego spożycia zrywa się je na bieżąco.

Fot. główna: -SA 4.0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału