Bazylia pospolita vel bazylia wonna vel bazylek ogrodowy vel balsam vel bazyliszka polska (Ocimum basilicum) |
|
Wysokość | do 50 cm |
Kwitnienie | VII, VIII |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | liście |
Pokrój | krzaczasty |
Bazylia pospolita vel bazylia wonna vel bazylek ogrodowy vel balsam vel bazyliszka polska (Ocimum basilicum) jest to roślina jednoroczna, należąca do rodziny jasnotowatych. Jest jedną z najpopularniejszych przypraw.
Łodygi bazylii w przekroju są czworokątne i mają czerwonawe zabarwienie, są wzniesione i mocno się rozgałęziają, osiągając przy tym maksimum 50 cm wysokości. Liście z ogonkami, o jajowatym kształcie bardzo gęsto porastają łodygi. Bazylia kwitnie w lipcu i sierpniu, kielichy kwiatów są dwuwargowe i mają krótką rurkę, kwiaty zebrane są po 6 w niby okółki. Tworząc nibykłosy wyrastają na szczytach pędów albo z kątów liściowych. Jest to roślina miododajna, przyciągająca mnóstwo zapylaczy. Owocami bazylii są niełupki w kolorze ciemnobrunatnym lub czarnym.
Bazylię pospolitą można albo wysiać do doniczek i uprawiać w domu przez cały rok albo w donicach w ogrodzie a także bezpośrednio w gruncie. Pierwsze siewki pojawiają się po około 7 dniach.
Uprawa bazylii pospolitej
Bazylia pospolita lubi miejsca ciepłe, nasłonecznione, najlepiej południowe i dobrze osłonięte od wiatrów. Gleba powinna być lekka, przepuszczalna, bardzo żyzna (torfowa lub kompostowa), dobrze uprawiona i wciąż wilgotna. Podłoże należy systematycznie spulchniać, odchwaszczać i podlewać.
Liście bazylii do dłuższego przechowywania powinno się zbierać, gdy roślina jest w początkowej fazie kwitnienia, można je suszyć lub mrozić. Do bezpośredniego spożycia zrywa się je na bieżąco.
Fot. główna: -SA 4.0, commons.wikimedia.org