Kiedy jesteś na spacerze na łonie natury, zawsze masz szansę napotkać na swojej drodze trującą roślinę. Podczas gdy dorośli prawdopodobnie po prostu przejdą koło niej obok, dzieci mogłyby się jej bliżej przyglądać lub ją zerwać. Z tego powodu warto posiadać rozeznanie, na jakie rośliny uważać i które z nich omijać szerokim łukiem.
11 najniebezpieczniejszych roślin, od których lepiej trzymać się z daleka:
1. Jaskier
Występowanie: W Polsce rośnie dziko 25 gatunków z tego rodzaju. Jaskry występują głównie na mokrych łąkach, na mokradłach i w wodach, także w lasach, na suchych murawach i w górach.
Większość gatunków uważana jest za rośliny trujące. Zawierają trującą protoanemoninę, która narkotycznie oddziałuje na układ nerwowy. Rozkłada się ona podczas suszenia. Rośliny mają charakterystyczny zapach i ostry smak.
2. Szalej jadowity
Występowanie: Jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej.
Cała roślina jest silnie trująca, a szczególnie łodyga i kłącze. Zawiera trujący wielonienasycony alkohol– cykutoksynę. Już spożycie jej w niewielkich ilości powoduje silne zatrucie. Objawy zatrucia występują szybko, gdyż do 20 minut po zjedzeniu jej. Są to: ślinotok, pieczenie w jamie ustnej, mdłości, wymioty, rozszerzenie źrenic, drgawki, utrata świadomości, trudności w oddychaniu. Śmierć może nastąpić wskutek porażenia ośrodka oddechowego. Dawka śmiertelna to 3g kłącza.
3. Czarny bez
Występowanie: Gatunek szeroko rozprzestrzeniony w Europie, także w Polsce.
Wykorzystywany jest jako roślina lecznicza, kosmetyczna, ozdobna i jadalna. Spożycie niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców skutkować może jednak zatruciem. Powoduje bóle głowy, osłabienie, bóle brzucha, a czasami napady padaczkowe. Możliwe są również zaburzenia czynności serca lub układu oddechowego.
4. Oleander
Występowanie: Cały obszar śródziemnomorskim od Maroka i Portugalii aż po południową Azję. Jest uprawiany jako roślina ozdobna w wielu krajach świata.
W większych dawkach zawarta w roślinie oleandryna wywołuje brak czucia w ustach, mdłości, wymioty, zaburzenia pracy serca, rozszerzenie źrenic i duszności. Trująca jest cała roślina. Śmierć może nastąpić już po 2-3 godzinach od spożycia większej ilości. adekwatności trujące oleandra znane były już za czasów Aleksandra Wielkiego, a z surowca sporządzano dawniej truciznę na szczury.
5. Tojad
Występowanie: Rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce dziko występuje kilkanaście gatunków, wszystkie objęte są ochroną. Ze względu na piękne fioletowe kwiaty jest uprawiany w celach dekoracyjnych. To wysoka i przyciągająca wzrok roślina.
Zwyczajowo bywa nazywany mordownikiem, ze względu na swoje toksyczne adekwatności. Powoduje arytmię serca, drętwienie ciała, problemy ze wzrokiem i śmierć.
6. Bieluń dziędzierzawa
Występowanie: Rośnie w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie i Rosji Południowej, w Polsce występujący pospolicie.
Roślina jest silnie trującym chwastem, a wszystkie jej części są niebezpieczne. Zatrucia przypadkowe zdarzają się niekiedy u dzieci oraz u młodzieży eksperymentującej ze środkami odurzającymi. Dla kilkuletniego dziecka spożycie 5-10 nasion jest w stanie zakończyć się śmiercią. Dla dorosłego człowieka dawka ta, to 15-25 nasion. Głównymi substancjami, które mają znaczenie w przebiegu zatrucia są: L-histocyjamina i L-skopolamina oraz w mniejszym stopniu atropina.
7. Barszcz Sosnowskiego
Występowanie: Pochodzi z rejonu Kaukazu, skąd został przeniesiony do środkowej i wschodniej części Europy, gdzie stał się rośliną inwazyjną. Barszcz Sosnowskiego jest objęty prawnym zakazem uprawy i sprzedaży na terenie Polski.
Jest to agresywna roślina inwazyjna, niezwykle trudna do zwalczenia. Powoduje degradację środowiska przyrodniczego i ogranicza dostępność terenu. Zawarte w wodnistym soku oraz w wydzielinie włosków gruczołowych furanokumaryny stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi. Związki te w kontakcie ze skórą i w obecności światła słonecznego, powodują oparzenia II i III stopnia. Objawy pojawiają się już po kilkunastu minutach od kontaktu z rośliną.
8. Wilczomlecz
Występowanie: Zamieszkuje cieplejsze strefy całego świata, szczególnie licznie w Afryce. W Europie występuje dziko ok. 100 gatunków, w Polsce ponad 20.
Wszystkie gatunki tej rośliny wytwarzają biały, ostry i trujący sok mleczny, który zawiera kwas euforbinowy oraz związki cyjanogenne. Może spowodować zapalenia skóry, pęcherze i owrzodzenia, a sok niektórych gatunków po dostaniu się do oka może powodować czasową ślepotę.
9. Rabarbar
Występowanie: Uprawiany w Europie, Rosji oraz USA.
W wielu krajach rabarbar służy do wyrobu ciast, sałatek i sosów. Nie każdy wie, iż liści i korzeni tej rośliny nie należy spożywać, ponieważ zawierają olbrzymią ilość kwasu szczawiowego. Mogą powodować pieczenie w gardle i oczach, kamienie nerkowe, nudności i biegunkę.
10. Pokrzyk wilcza jagoda
Występowanie: Rośnie w Europie, Afryce Północnej i Azji Zachodniej. W Polsce także. Występuje głównie w południowej części kraju, jest objęty ochroną.
Wszystkie elementy rośliny są trujące, przy czym największe stężenie trujących alkaloidów znajduje się w korzeniach i owocach. Działanie szkodliwe alkaloidów polega na pobudzaniu przechodzącym w porażenie mózgowia, międzymózgowia i rdzenia przedłużonego oraz porażaniu układu obwodowego. Za dawkę śmiertelną przyjmuje się 10–20 owoców u dorosłych i 3–4 u dzieci.
11. Rącznik pospolity
Występowanie: W strefach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych. Ze względu na swój nietypowy wygląd, jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Należy do silnie trujących. Nasiona zawierają rycynę śmiertelną dla człowieka w dawce powyżej 0,2 g – ilości zawartej w trzech nasionach rącznika. Z nasion tej rośliny wytwarza się olej rycynowy po odpowiednim przetworzeniu.