​Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Suszone grzyby kojarzą się przede wszystkim ze świąteczną zupą i pierogami. jeżeli jednak po przygotowaniu świątecznych potraw zostało ci kilka sztuk, możesz je wykorzystać w zupełnie inny sposób. Sprawdź przepis na racuchy z suszonych grzybów, które idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad lub jako ciepły posiłek w Sylwestra.

Racuchy z suszonych grzybów — składniki

Do przygotowania racuchów z suszonych grzybów z salsą z kiszonych ogórków potrzebujesz:

  • 1 łyżeczkę musztardy dijon,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 małą cebulę,
  • 1 szczyptę soli,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 25 g masła,
  • 3 g drożdży instant,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 320 ml wody,
  • 40 ml oleju lnianego,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Same racuchy są oczywiście pyszne, ale to właśnie dodatek prostej, ale niebanalnej i pysznej salsy z ogórków kiszonych, sprawia, iż to danie staje się doznaniem smakowym.

Sprawdź również: Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek

Jak przygotować racuchy z suszonych grzybów?

Zacznij od przygotowania ciasta na racuchy. Grzyby namocz przez około godzinę, następnie odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj przez około pół godziny, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj cukier, sól, suche drożdże i mąkę pszenną. Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę. Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około godzinę. W międzyczasie możesz spokojnie przygotować salsę z kiszonych ogórków w dressingu z musztardy i oleju lnianego.

Sprawdź również: Masz uczucie przejedzenia? Wypij ten napar, a zapomnisz o wzdętym brzuchu

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Tak samo pokrój ogórki kiszone. Do miseczki dodaj łyżeczką musztardy dijon, pokrojoną cebulę, szczypiorek i ogórki kiszone oraz olej lniany. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do "przegryzienia". Na rozgrzaną patelnię wylej sporą ilość oleju (najlepiej rzepakowego), nakładaj porcję ciasta i smaż z obu stron na rumiany kolor. Następnie wyłóż na ręcznik papierowy do wystudzenia. Racuchy z suszonych grzybów podawaj z salsą z kiszonych ogórków w dressingu z musztardy i oleju lnianego oraz opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zobacz też:

Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci

Dodaj to do owsianki zamiast mleka. Działa przeciwzapalnie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

​Upiecz to ciasto na Nowy Rok. Zachwycisz rodzinę, a sąsiedzi będą pukać po przepis

Idź do oryginalnego materiału