Pomidory to owoce klimakteryczne, podobnie jak: banany, gruszki, awokado czy mango. Oznacza to, iż mogą dojrzewać również po zerwaniu, jeżeli np. postanowisz zebrać je wcześniej z ogrodu z uwagi na deszcze, wiatry lub niskie temperatury.
Nie ryzykuj, iż jesienią przemarzną w ogrodzie, tylko zerwij je z krzaczka i przenieś do domu. Zielone pomidory gwałtownie dojrzeją w twoim mieszkaniu, o ile zapewnisz im odpowiednie warunki. Zastosuj te triki, a niedługo będą czerwone jak truskawki!
Do kiedy zrywać pomidory? Nie przegap terminu, bo przemarzną
Przyjęło się, iż pomidory trzeba zerwać do połowy października. Tegoroczna jesień jest jednak chłodna, więc lepiej się pospiesz, aby nie przemarzły na krzewach. W przeciwnym razie mogą zmarnieć.
Lepiej zrobić to wcześniej, niż się spóźnić. Możesz zebrać pomidory, choćby jeżeli są jeszcze zielone, o ile zacząły się już choć trochę wybarwiać. Pamiętaj jednak, by nie odrywać szypułek i przechowywać je w suchych warunkach (nie mogą być mokre).
Może cię zainteresować: Przetwory nie mogą stać w piwnicy w nieskończoność. Tak sprawdzisz, czy się nie zepsuły
Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Połóż je obok tych owoców
Chcesz, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Połóż je na parapecie w ciepłym i jasnym miejscu (tak, by nie padały na nie bezpośrednio promienie słoneczne) obok dojrzałych jabłek i bananów.
To dlatego, iż owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych roślin. Możesz je włożyć do papierowej torby. Już po 4-6 dniach pomidory zaczną robić się czerwone. Ani się obejrzysz, a będą idealne do spożycia.
Czytaj również: Więcej nie wyrzucisz fusów z kawy. Nadają się nie tylko do nawożenia roślin, ale też do sprzątania
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Metoda włoska gwałtownie uzdatni je do spożycia
Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, możesz również zastosować "metodę włoską". Wystarczy, iż wyrwiesz całą roślinę wraz z korzeniami i zawiesisz ją w suchym pomieszczeniu np. w garażu albo szklarni (o ile ją posiadasz).
Dzięki temu, że pomidory nie zostaną od razu oderwane, dłużej będą pobierać substancje odżywcze i szybciej zrobią się zdatne do spożycia. Ten trik jest polecany osobom, które mimo końcówki sezonu ogrodniczego wciąż mają mnóstwo zielonych pomidorów na krzewach.
Zobacz też:
Masz problem z wilgocią w domu? Pozbędziesz się jej bez wydawania fortuny
Był najnowocześniejszym uzdrowiskiem PRL-u. Dziś popada w ruinę
To możesz dostać za darmo, oddając elektrośmieci. Ruszyła kolejna edycja akcji