Od dawien dawna rośliną, którą ceniono za jej adekwatności, jest pokrzywa. Nie brakuje jej często w naszym ogrodzie czy na pobliskiej łące. Warto ją zerwać i zrobić z niej napar. Ma on wiele zalet, a w dodatku pomoże nam zgubić zbędne kilogramy. Sprawdź, jak działa herbata z pokrzywy i jak ją przygotować.
Jakie adekwatności ma pokrzywa? To cenna roślina
Pokrzywa jest rośliną, która od wieków doceniana jest w medycynie ludowej. Nic w tym dziwnego, ponieważ ma ona wiele cennych składników, takich jak m.in. witaminy A, C, K, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, wapń, magnez, żelazo, krzem oraz kwasy organiczne.
Dzięki temu może ona świetnie wpływać na nasz organizm, działając na wielu obszarach. Nie bez powodu jest nazywana także naturalnym antybiotykiem. Pokrzywa między innymi:
- wzmacnia organizm oraz oczyszcza go z toksyn,
- poprawia przemianę materii,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- redukuje stany zapalne w organizmie,
- wzmacnia włosy oraz hamuje ich wypadanie,
- poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie,
- pomaga w walce ze stresem,
- działa przeciwzapalnie,
- poprawia stan skóry oraz paznokci,
- działa antyseptycznie.
Pokrzywa na odchudzanie - dlaczego warto ją pić?
Napar z pokrzywy znany jest także jako napój wspomagający proces odchudzania. Wynika to z tego, iż pokrzywa pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, ponieważ działa moczopędnie. W dodatku herbata z tej rośliny przyspiesza przemianę materii oraz trawienie.
Pokrzywa jako środek stosowany przy odchudzaniu, jest bezpieczna dla organizmu, ponieważ picie jej nie daje efektów przeczyszczających, a jej działanie moczopędne jest na tyle łagodne, iż nie spowoduje ona odwodnienia. Warto więc regularnie pić ten napar, jeżeli chcemy pobudzić trawienie i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Czytaj również: Zapomnij o smrodzie smażonej ryby unoszącym się w całym domu. Wystarczy, iż zrobisz to
Jak przygotować napar z pokrzywy? To prostsze niż myślisz
Herbatę z pokrzywy możemy kupić w wielu sklepach. Dobrą opcją jest również zerwanie pokrzywy w ogrodzie czy na łące i przygotowanie samodzielnie naparu. Wystarczy zalać wrzątkiem świeże i umyte liści. Warto dodatkowo je rozdrobnić, aby wydobyć lepiej ich smak i adekwatności. Napój zaparzamy przez około 2 minuty i odcedzamy herbatę, a następnie pijemy ją na ciepło lub na zimno.
Pamiętajmy jednak, aby zbierając pokrzywy, nie robić tego przy ruchliwych drogach czy w pobliżu miejsc, które mogłyby wpłynąć na zanieczyszczenie roślin. Do przygotowywanej przez nas herbaty z pokrzywy możemy dodać miód, cytrynę lub plasterki pomarańczy. Dzięki temu poprawimy jej smak, jeżeli nie jesteśmy miłośnikami ziół.
Zobacz też:
Ten sok obniża ciśnienie i usprawnia trawienie. Babcine dobro wraca do łask
Przed wakacjami nie zapomnij o tym dokumencie. Jest tak samo ważny, jak paszport a wyrobisz go za darmo
Chcesz zamrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie, inaczej będą niesmaczne