Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych.
Z jednej strony są cenionym artykułem spożywczym, z drugiej strony niestety, mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. W razie zaobserwowania takich objawów należ zgłosić się natychmiast do lekarza! Nie stosujemy żadnych zabiegów na własną rękę, gdyż opóźnia się kontakt z lekarzem co może być przyczyną pogorszenia się stanu chorobowego. Tylko lekarz może ustalić adekwatne leczenie.
Zatrucia grzybami możesz uniknąć, jeżeli:
- zachowasz rozwagę i będziesz zbierał tylko gatunki dobrze ci znane.
- ze ściółki będziesz wyjmował cale owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych.
- przy zbieraniu grzybów obejrzysz dokładnie cały owocnik i ustalisz przynależność gatunkową grzyba, a w przypadku wątpliwych danych okaz wyrzucisz.
- nie będziesz zbierał owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.
- będziesz pamiętał, iż większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe.
- nie będziesz zbierał olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, powodujących zaburzenia żołądkowo- jelitowe.
- nie będziesz przechowywał potraw z grzybów choćby w lodówce, pamiętając, iż psują się one łatwo i gwałtownie i powstają w nich substancje trujące.
Rady dla zbieraczy grzybów
Grzyby należy:
- zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż ulegają zaparzeniu ( w wyniku czego powstają choćby w gatunkach jadalnych substancje trujące),
- zbierać rano, gdyż w dzień są nagrzane i podatne na zaparzenie,
- przed włożeniem do koszy należy je dokładnie oczyścić i obejrzeć,
- zbierać tylko zdrowe okazy i te, które osiągnęły adekwatną wielkość.
Nie należy:
- zbierać grzybów w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo się psują,
- przy zbieraniu grzybów, rozkopywać ściółki, bowiem niszczy się grzybnię, która w następnym roku nie będzie już owocować,
- jeść zbyt dużej ilości grzybów, są one ciężkostrawne i choćby jadalne mogą zaszkodzić,
- podawać potrawy z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym.
KOMUNIKAT
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrzeszowie informuje, iż porady grzybowe udzielane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 9.00 (biuro nr 1 i 3). Aby uzyskać poradę należy przynieść cały owocnik grzyba ( kapelusz + trzon).