Zanieczyszczony miód i nowe siedliska. Gorzkie i dobre wieści w Światowy Dzień Pszczół

5 godzin temu

Światowy Dzień Pszczół przypada 20 maja. Z tej okazji warto przyjrzeć się inicjatywom, które nie tylko przedstawiają problemy zapylaczy, ale także aktywnie przyczyniają się do polepszenia ich sytuacji.

Zabójcze dla pszczół substancje znalezione w miodach


Greenpeace Polska opublikował wyniki Wielkiego Testu Miodu. Z danych wynika, iż co piąta przebadana próbka zawiera zakazany pestycyd z grupy neonikotynoidów – tiachlopryd.


Substancja ta, neurotoksyczna i szkodliwa dla owadów zapylających, została zakazana w Unii Europejskiej w 2021 roku. Wykryto ją w 10 z 48 badanych próbek, co może oznaczać, iż przez cały czas jest nielegalnie stosowana na polach.


W ślad za wynikami Greenpeace złożył zawiadomienia do Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz ośmiu wojewódzkich inspektoratów. Organizacja podkreśla, iż konieczne jest wzmocnienie kontroli i ograniczenie zużycia pestycydów.


Oprócz tiachloprydu, w miodach wykryto również inne neonikotynoidy, m.in. acetamipryd, którego poziom przekraczał normy w co piątej próbce. Tylko 35 proc. próbek było wolnych od pestycydów.

Miejski hotel dla zapylaczy w Kielcach


Na przeciwnym biegunie znalazła się inicjatywa firmy Eiffage Polska Budownictwo, która wraz z Fundacją Ekologiczną Pszczoła Musi Być i Geonaturą Kielce otworzyła w rezerwacie przyrody Kadzielnia pierwszy hotel dla dzikich zapylaczy. Obiekt ma pomagać pszczołom samotnicom, motylom i innym owadom znajdować bezpieczne miejsce do życia w miejskiej przestrzeni.


Kadzielnia to unikatowy teren przyrodniczy w centrum Kielc, zamieszkany przez wiele rzadkich gatunków. W jego okolicach występuje jedna trzecia wszystkich gatunków dzikich pszczół znanych z terenu Polski. Inicjatywa Eiffage łączy troskę o przyrodę z edukacją ekologiczną, a jej finansowanie umożliwiło m.in. charytatywne wyzwanie sportowe pracowników firmy.

Pszczoły w centrum uwagi


Choć Światowy Dzień Pszczół przypomina o kluczowej roli zapylaczy w ekosystemie i żywieniu ludzi, to tegoroczne dane pokazują, iż sytuacja tych owadów jest daleka od stabilnej. Intensywne rolnictwo, stosowanie pestycydów i urbanizacja prowadza do spadku liczebności zapylaczy, od których zależy produkcja jednej trzeciej żywności na świecie.


Działania takie jak Wielki Test Miodu czy budowa hoteli dla owadów są wyrazem coraz silniejszego zainteresowania problemem i chęci realnego wsparcia. Pokazują, iż ochrona zapylaczy wymaga zarówno kontroli nad zagrożeniami, jak i aktywnego wspierania ich siedlisk.


W Światowy Dzień Pszczół warto pamiętać, iż los tych niewielkich owadów jest powiązany z naszym własnym.




Polecamy również:



  • Ratujmy pszczoły, ale które? Czyli dlaczego stawianie uli to nie ochrona przyrody

  • Roboty w służbie pszczół. Tak naukowcy próbują ratować kurczące się kolonie

  • Rolę przyrody trudno uwzględnić w PKB. Naukowcy proponują dodatkowy wskaźnik

  • Uproszczenia dla rolników mogą odbić się na ochronie środowiska

Idź do oryginalnego materiału