Poplony to specyficzna kategoria roślin, które sieje się wraz z końcem ciepłych dni. Nie służą one temu, by je zebrać, ale by ochronić Twoją glebę. Tak by była bogata w minerały i organiczne związki wiosną. Opowiemy Ci za chwilę, dlaczego to takie ważne dla Twoich roślinek.
Co to takiego te poplony?
Poplony to rośliny okrywowe, zielony nawóz lub międzyplony. Należą do nich rośliny strączkowe i bobowate, m. in. koniczyna, łubin, bobik, seradela, słonecznik, groch siewny pastewny, facelia, rzodkiew oleista. Ale też rzepak i gorczyca biała. Łączy je to, iż są one są tolerancyjne na zimno, są aktywne zimą i posiadają włóknisty, głęboki system korzeniowy zdolny do usuwania azotu na głębokości. Korzyści z upraw międzyplonowych zależą od warunków pogodowych, zwłaszcza podczas zakładania uprawy.
Poplon ozimy
Na jesień, jeszcze na początku października, wysiewa się poplon ozimy. Najlepsze są odmiany ozime rzepaku, żyta i wyki. Nasiona mieszamy z glebą, a przekopuje się je dopiero na wiosnę! Poplony przekopuje się na głębokość 15-20 cm wczesną wiosną, aby zdążyły rozłożyć się w glebie.
Dlaczego warto siać rośliny poplonowe?
Oto najważniejsze zalety roślin okrywowych:
- wspomagają rozwój próchnicy. Uprawa międzyplonów zwiększa zawartość próchnicy w glebie i pobudza aktywność biologiczną w glebie. Dzięki temu poprawia się i utrzymuje żyzność gleby. Im dłuższy okres wegetacji międzyplonów, tym większe tworzenie próchnicy;
- chronią przed erozją. Ciągłe pokrycie gleby chroni ją przed erozją wietrzną i wodną;
- poprawiają jakość gleby. Rośliny międzyplonowe gwałtownie zakorzeniają się głębiej i szerzej niż większość upraw głównych. Dzięki temu zbita gleba będzie rozluźniona, a zasoby składników odżywczych będą pobierane z głębszych warstw gleby. Poprawia się pojemność wodna gleby, a także jej stan;
- zachowują składniki odżywcze. Składniki odżywcze pozostałe w glebie po zbiorach zostają zachowane w substancji organicznej międzyplonów i po obumarciu międzyplonu są ponownie uwalniane wiosną dla roślin następczych;
- wymywanie azotanów. Azotany są bardzo mobilne w glebie i są wchłaniane przez międzyplony, co ogranicza ich wymywanie. Azot zmagazynowany w międzyplonie jest dostępny dla rośliny następczej wiosną;
- tłumienie chwastów. jeżeli pokrywa roślinna zostanie gwałtownie zamknięta przez międzyplony, samosiewy zbóż, jak również nasiona chwastów i chwastów trawiastych mogą zostać stłumione i ich wzrost zostanie powstrzymany;
- zwalczanie nicieni. Odporne na nicienie odmiany gorczycy i rzodkwi oleistej mogą być użyte do biologicznego zwalczania szkodników;
- naturalna ściółka. Zamarzające międzyplony tworzą dobrą warstwę naturalnej ściółki do siewu głównych roślin;
- wiązanie azotu. Lepsze zaopatrzenie gleby w składniki odżywcze uzyskuje się w oparciu o biologiczne wiązanie azotu przez rośliny strączkowe;