Jesienią wbrew pozorom nie brakuje pracy w ogrodzie. To właśnie teraz warto wysiać warzywa, które poradzą sobie z niższymi temperaturami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się wcześniejszymi zbiorami. Warto więc wiedzieć, jakie gatunki mogą być wysiewane w październiku.
Co warto wysiewać jesienią? Dzięki temu przyspieszysz zbiory
Warto jesienią wykorzystać naturalne warunki, czyli ciepłą oraz wilgotną glebę, aby wykonać siewy. Sprawimy w ten sposób, iż nasiona nie wykiełkują, ale przejdą stratyfikację, co pozwoli im wiosną szybciej wystartować. Do roślin, które można wysiewać właśnie teraz, zaliczamy:
- Czosnek - rozpoczynając jego uprawę w październiku, sprawimy, iż stworzy on mocny system korzeniowy przed nadejściem zimy. Wtedy to będziemy mogli zbierać go już w czerwcu.
- Roszponka - wysiana teraz, zdąży ona wzejść jeszcze przed zimą. Po pierwszym roztopie zacznie swój ponowny wzrost.
- Modrak morski - jest to roślina nadająca się także do jesiennego siewu, ponieważ jest odporna na mróz. Wysiewając ją w październiku, możemy zbierać plony już w marcu.
- Koper ogrodowy - nasiona tej rośliny mogą bez problemu przetrwać zimę. Pierwsze pęczki będziemy mogli zebrać już w kwietniu.
- Szpinak - wysiany jesienią nie będzie przemarzał i wiosną będzie rósł znacznie szybciej, niż szpinak wysiewany w marcu.
Warto więc jesienią zadbać o rozwój swojego warzywnika, ponieważ siew w tym okresie może przyspieszyć zbiory choćby o miesiąc w porównaniu do wiosennych terminów. Wobec tego metoda ta pozwoli nam szybciej zacząć sezon, a także zmniejszy ilość pracy wiosną, której to wtedy jest aż nadto. Dzięki temu nieco się odciążymy, gdy nadejdą ciepłe dni.
Czytaj również: Storczyki podlewaj taką wodą. Liście będą zdrowe i zyskają piękny kolor
O czym jeszcze pamiętać, wysiewając warzywa jesienią? Na to zwróć uwagę
Chcąc wysiewać rośliny jesienią, musimy zadbać o odpowiednie stanowisko dla naszych okazów. Najlepiej wybrać miejsce nasłonecznione, a także osłonięte od wiatru. Dobrze, by stanowisko było także na lekkim podwyższeniu, aby wiosenne roztopy nie sprawiły, iż woda będzie stała przy korzeniach i powodowała ich gnicie.
Warto także zwrócić uwagę, aby siać rośliny na glebie żyznej, próchnicznej i dobrze przepuszczalnej, ponieważ taka ziemia szybciej się nagrzewa i przyspiesza wschody okazów. Unikajmy także zbyt ciężkiej, zbitej gleby, która może zatrzymywać wodę i utrudniać kiełkowanie nasion.
Zanim jednak przejdziemy do wysiewu, należy dokładnie oczyścić wybrane stanowisko z resztek roślinnych, chwastów oraz kamieni. Po oczyszczeniu go dobrze jest delikatnie spulchnić wierzchnią warstwę ziemi, co ułatwi korzeniom dostęp do powietrza i składników odżywczych.
Zobacz też:
Nie tylko geranium. Ta roślina też pomoże w przeziębieniu
Wyglądają jak małe lampiony i zdobią ogród cały rok. Posadź zamiast chryzantem
Zrób to najpóźniej w połowie listopada. Inaczej hortensje zmarnieją w oczach