Z roku na rok coraz więcej osób szuka sposobów na wykorzystanie kuchennych odpadków. Tak między innymi powstał trend na uprawę awokado z pestki. Coś, co kiedyś wydawało się zbędne, dziś może dać smaczne owoce. Aby eksperyment mógł zakończyć się sukcesem, trzeba wybrać odpowiedni gatunek i postępować zgodnie z zaleceniami ogrodników.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Awokado Hass może wyrosnąć w twoim domu. Wystarczy wybrać odpowiedni owoc
Z ponad 500 odmian awokado najbardziej podatną na ogrodnicze eksperymenty w uprawie doniczkowej jest "Hass". Nie wystarczy jednak wziąć pierwszy lepszy owocu. Wybierz ten, który ma miękki (ale nie przejrzały) miąższ. Po wydobyciu pestki z jasnej, zielonej masy trzeba odpowiednio ją przygotować do kiełkowania.
Zobacz też: To najbardziej niezwykła roślina doniczkowa. Kwitnie nocą, a jej kwiaty mają choćby 30 centymetrów
Zacznij od dokładnego umycia kuleczki. Zrób to tak, aby nie został na niej choćby najmniejszy kawałek miąższu. To niedopatrzenie może doprowadzić nasiono do gnicia na późniejszym etapie uprawy. Elementem, którego również należy się pozbyć, jest brązowa skórka. Można ją delikatnie zeskrobać nożykiem. Pamiętaj, im dłużej pestka leży bez miąższu, tym trudniej będzie ją oczyścić. Po wykonaniu tych czynności można przejść do zabiegu, który zachęci roślinę do wypuszczenia korzeni.
Jak wyhodować awokado z pestki? Wybierz jeden z dwóch sposobów i działaj
Istnieją dwa sposoby na doprowadzenie pestki awokado do wypuszczenia kiełków.
Umyte i pozbawione brązowej skórki ziarno należy naciąć nożykiem z góry i dołu. Przy podstawie, skąd będzie wychodził korzeń, natnij pestkę na głębokość 3 mm. Z drugiej strony wykonaj większą dziurkę o długości 1 cm (tutaj wyrośnie pęd). W ten sposób przyśpieszysz kiełkowanie. Tak przygotowane nasiono należy obwinąć zwilżonym ręcznikiem papierowym, a następnie umieścić w foliowym worku. Pestkę trzymaj w jasnym i ciepłym miejscu. Zaglądaj do niej co kilka dni i wymieniaj papier na nowy.
Odpowiednio przygotowaną pestkę nakłuj od dołu wykałaczką lub cieniutkim nożykiem i włóż ją do wody.
Wykonanie niewielkich dziurek jest ważne. Ogrodnicy tłumaczą, iż dzięki nim skracamy proces pękania pestki i przyśpieszamy kiełkowanie. Kiedy z ziarna wydobędą się korzenie o długości 5 cm i niewielki pęd, nadchodzi czas na wysadzenie owocu do ziemi.
Jaka ziemia do awokado? Bez odpowiedniego podłoża pestka nie wyda owocu
Decydując się na uprawę awokado, musisz zapewnić pestce odpowiednie warunki, aby mogła zaowocować. W związku z tym doniczkę wypełnij żyzną, przepuszczalną, lekko kwaśną (pH 6-6,5) ziemią. Najlepiej sprawdzi się mieszanka ziemi uniwersalnej, którą należy uzupełnić perlitem lub włóknem kokosowym oraz odrobiną kompostu. Pamiętaj, aby górna część ziarna była odsłonięta. Pod żadnym pozorem nie zakopuj jej ziemią, ponieważ wtedy awokado nie urośnie. Roślinę ustaw w jasnym i ciepłym miejscu. Dbaj o regularne podlewanie drzewka i wilgotne powietrze. Kiedy tylko zauważysz pierwsze liście, zacznij nawozić owoc odżywkami bogatymi w azot. Uprawa awokado to zadanie dla cierpliwych. Pierwsze plony zaczynają pokazywać się bowiem dopiero po 4, a choćby i 10 latach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

6 dni temu


