Woda + 1 produkt z apteki. Najlepsza zaprawa do cebuli dymki

22 godzin temu
Zdjęcie: cebula dymka


fot. screen Youtube / @Tatyana_ogorodnica

Dymka to gatunek cebuli zwyczajnej. Od swojej krewnej różni się rozmiarem i smakiem. Zielona cebulka jest zwykle mała i ma w sobie dużo mniej ostrości. Marzec to dobry moment, by wszcząć uprawę tego warzywa na swojej posesji. Zanim zostanie posadzone w ziemi, należałoby go zaprawić. W jaki sposób? Już wyjaśniamy.

Dlaczego warto zaprawiać cebulę dymkę?

Celem tej czynności jest zabezpieczenie cebuli przed chorobami. Za pewien czas zbiory będą zdrowe. Zaprawianie jest pożyteczne.

Jak zaprawiać dymkę?

Młodą cebulkę można zaprawić sklepowymi środkami ze sklepu lub przygotować swój własny, który daje równie dobry efekt. Do zaprawienia można użyć nadmanganianu potasu (KMnO₄). Ma adekwatności dezynfekujące i jest dostępny w aptekach. Dymkę umieść w naczyniu, zalej omawianą substancją rozcieńczoną wodą (na 1 litr wody przeznacz 25 g KMnO₄). Zamieszaj i odstaw na ok. 20 minut. Później odcedź cebulkę i gotowe. Po opuszczeniu roztworu, w ciągu kilku godzin powinna trafić do gruntu. Dlatego pamiętaj, aby zaprawiać ją w dniu, w którym będzie sadzona.

Uprawa cebuli dymki. Na jakie szkodniki należy uważać?

Dymkę zwykle atakuje śmietka cebulanka. Dobiera się do usytuowanych pod glebą cebulek i dryluje w ich wnętrzu tunele. jeżeli rok temu miałeś problem ze szkodnikiem, to powinieneś teraz przenieść uprawę w inne miejsce. Dzięki temu nie narazisz swoich upraw na kolejny atak szkodnika. Możesz też – dla bezpieczeństwa – posadzić obok dymki rośliny, które będą jak stróże w ogrodzie. Marchewka czy wrotycz odstraszają śmietką cebulankę. Tam, gdzie rosną, szkodnik z reguły nie podchodzi.

Idź do oryginalnego materiału