Maślak pstry – jak wygląda i gdzie go szukać?
Maślak pstry, zwany również bagniakiem lub miodówką, to grzyb zaliczany do rodziny maślakowatych. Odznacza się kapeluszem o średnicy od około 5 do 14 cm, choć przeważnie nie przekracza ona 10 cm. Kolor rzeczonego kapelusza różni się w zależności od momentu rozwoju grzyba – u młodszych okazów jest żółtawy lub brudnopomarańczowy, a u starszych ochrowobrązowy, żółtobrązowy lub oliwkowy. Jego powierzchnia zwykle jest pstra (stąd nazwa). Trzon maślaka pstrego jest dość gruby i ma odcień podobny do kapelusza. Z kolei miąższ jest bladopomarańczowy i twardy.
Bagniaki zwykle rosną w pokaźnych skupiskach. To grzyby pospolicie występujące w naszym kraju. Można je spotkać nieopodal drzew iglastych. Najczęściej występują w podmokłych miejscach. Większość niewprawionych grzybiarzy omija maślaki pstre, natomiast ci bardziej doświadczeni wiedzą, iż są to prawdziwe rarytasy.
Przeczytaj też: Gdzie na grzyby na Dolnym Śląsku? Te lasy są pełne kurek i borowików
Co można zrobić z maślaka pstrego?
Maślak pstry odznacza się lekko orzechowym aromatem. Jest ceniony ze względu na swój smak – znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Co dobrego można zrobić z bagniaków?
Okazuje się, iż owe grzyby idealnie nadają się do marynowania. Do zalewy octowej razem z nimi warto dodać nieco cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Rzeczone składniki rewelacyjnie współgrają ze smakiem maślaka pstrego.
To nie wszystko – wiele osób wykorzystuje bagniaki do przyrządzania rozmaitych dań. Świetnie sprawdzą się w farszu do pierogów lub krokietów. Można zrobić z nich również fantastyczny sos śmietanowo-grzybowy, który będzie stanowić idealny dodatek do obiadu.
Zobacz też:
Zrób to ze sztucznymi kwiatami przed pójściem na cmentarz. Będą wyglądały jak nowe miesiącami
Zapominasz o tym, pijąc siemię lniane? Tylko sobie szkodzisz
Wszyscy myślą, iż ten grzyb jest trujący. Tymczasem w sosie to niebo w gębie