Grzyby mun mogą wydawać się wielu osobom bardzo egzotycznym składnikiem, ale to nie do końca prawda. W polskich lasach występują one pospolicie, i to przez cały rok. Marzec jest przy tym szczególnie dobrym czasem na grzybobranie, choć musimy mieć na uwadze kilka czynników. Wyprawa będzie jednak warta naszego czasu, ponieważ pozwoli nam sporo zaoszczędzić.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Grzyby mun, czyli uszaki bzowe. Zamiast kupować w sklepie, można je znaleźć w lesie
Ceny suszonych grzybów mun dostępnych w internecie zaczynają się od około 75 złotych za kilogram. Tymczasem w lasach można zbierać je całkowicie za darmo. Czy jednak faktycznie są to te same grzyby, które wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej? Grzyby mun to tak naprawdę potoczne określenie grzybów z rodzaju uszak (Auricularia). Łukasz Łuczaj - profesor Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego - wyjaśnia na swoim blogu, iż w Chinach w handlu i uprawie można spotkać głównie dwa jego gatunki. Są nimi uszak gęstowłosy (Auricularia polytricha) i uszak bzowy (Auricularia auricula-judae). O ile pierwszy lubi ciepłe regiony i można go uznać z tego względu za egzotyczny, tak drugi czuje się doskonale w chłodniejszych klimatach i to właśnie jego znajdziemy w naszych lasach.
Uszak bzowy, znany również jako uszak judaszowy lub ucho Judasza, to grzyb saprotroficzny, czyli żywiący się martwą materią. Rośnie na pniach drzew, głównie na bzie czarnym. Charakteryzuje się galaretowatymi, półprzezroczystymi owocnikami, które mogą mieć barwę brązową, fioletową lub szarą, i przypominają właśnie uszy. Nadleśnictwo Browsk podaje, iż owocniki te osiągają od dwóch do ośmiu centymetrów, choć czasami zdarzają się większe okazy. Kiedy dokładnie można je znaleźć?
Czy grzyby mun są zdrowe? Ten przysmak kuchni azjatyckiej jest ceniony z kilku powodów
Lasy Państwowe zwracają uwagę, iż ucho Judasza owocuje cały rok, ale najlepiej szukać go jesienią i zimą, ponieważ brak liści na drzewach ułatwia to zadanie. Mając to na uwadze, marzec też będzie jeszcze dobrym terminem, o ile nie lepszym, ze względu na cieplejszą pogodę. Musi być jednak wówczas wilgotno, bo przy suszy owocniki grzybów się kurczą i trudno je dostrzec.
Zobacz też: Ten wiosenny grzyb smakuje jak popularne warzywo. Grzybiarze już go wypatrują w lasachUszaki są cenione zarówno ze względu na walory smakowe, jak i korzystny wpływ na zdrowie. Nadleśnictwo Browsk podkreśla, iż uszak bzowy stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto wykazuje adekwatności antynowotworowe i zapobiega powstawaniom zakrzepów, a także pomaga zapobiegać miażdżycy. Z drugiej strony uszaki gromadzą toksyczne substancje zawarte w glebie. Z tego względu powinniśmy spożywać je w ograniczonych ilościach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.