W Sandomierzu powstało miejsce, gdzie każdy może przyjść, zasiać warzywa, zioła, posadzić kwiaty, a następnie pielęgnować je i obserwować efekty pracy i rozwój roślin.
Jest to tzw. szklarnia społeczna Sandomierskiego Centrum Kultury. Stanęła przy Dworku Koćmierzów, gdzie m.in. realizowane są warsztaty kulinarne. Posadzono już nowalijki czyli rzodkiewkę, sałatę i cebulę.
Jak powiedziała dyrektor SCK Katarzyna Radziwiłko, szklarnia ma być przestrzenią do wspólnego wypoczynku, będą tam organizowane warsztaty ekologiczne, o zdrowym żywieniu, a także warsztaty botaniczne.
– Zależy nam szczególnie na uczniach, aby przychodzili do nas całymi klasami, abyśmy mogli przekazać im teoretyczną i praktyczną wiedzę na temat całego procesu sadzenia roślin i dbania o nie. Szczególne miejsce zajmować będą zioła, które po zbiorach będziemy suszyć. To wszystko ma być powrotem do tradycji ogrodniczych naszego regionu – dodała dyrektor Radziwiłko.
Szklarnia powstała dzięki współpracy Sandomierskiego Centrum Kultury z firmą Pilkington, która jest producentem szkła.