Uważaj, co wkładasz do koszyka. Ten grzyb do złudzenia przypomina kurkę. Wystarczy kęs, aby się zatruć

2 dni temu
W trakcie zbierania grzybów zawsze należy kierować się zasadą: Nie znam - nie zrywam. Niemniej istnieją gatunki, które do złudzenia przypominają dobrze przez nas kojarzone okazy. Dlatego, zanim zaczniemy przyrządzać leśne smakołyki, upewnijmy się, czy na talerzu na pewno znajduje się kurka, a nie jej bliźniacza wersja.
Pasjonaci grzybobrania, już od kilku tygodni ponownie mogą cieszyć się leśnymi wyprawami, z których wracają z owocami runa. W maju ściółka w głównej mierze jest porośnięta smardzami. Natomiast w czerwcu odwiedzając wilgotne zalesione tereny, do których dociera słońce, można natknąć się już na nieco więcej okazów, np. borowiki, gołąbki oraz kurki. W przypadku pieprznika jadalnego (potocznie nazywanego kurką) trzeba jednak mieć się na baczności, zwłaszcza jesienią. W szczycie sezonu glebę porasta także zły brat bliźniak żółto-ryżawego gatunku. Podpowiadamy, jak je od siebie odróżnić, ponieważ posiadanie tej wiedzy jest niezwykle ważne.


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Grzyby w czerwcu obsypują leśne runo. Hitem sezonu są kurki
Kurki to jedne z tych okazów grzybów, których smakiem możemy cieszyć się jeszcze przed nadejściem lata. Ich delikatny smak wzbogacony subtelną nutą pieprzu stanowi idealne uzupełnienie wielu dań. Potrafi udoskonalić choćby tak prostą w przygotowaniu potrawę jak jajecznica. Zanim jednak zaczniemy planować posiłki, w których uwzględnimy pieprznik jadalny, najpierw skupmy się na specyfice tego gatunku. Zapoznanie się z charakterystycznymi elementami wyglądu złotawego okazu jest niezwykle ważne, ponieważ przemierzając leśne runo, można natknąć się na trującą wersja popularnego przysmaku. W ferworze sezonowych zbiorów nie sposób się zapomnieć i zabrać do domu niewłaściwy grzyb.
Zobacz też: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami będą hitem na grillu. Dodaj te składniki, a mięso się nie wysuszy
Złym bliźniakiem, a raczej bliźniaczką jest lisówka pomarańczowa, która do złudzenia przypomina pieprznik jadalny. Niemniej, wprawione oko eksperta gwałtownie zdoła zauważyć niuanse, którymi różnią się te grzyby. Lasy Państwowe od lat starają się edukować społeczeństwo w tej dziedzinie. Na szczęście lista informacji, które trzeba przyswoić w tym zakresie, nie jest zbyt długa. Wystarczy zwrócić uwagę na trzy elementy.


Lisówka pomarańczowa - grzyb podobny do kurki. Trujaka rozpoznasz po trzech elementach
Na terenie Polski wyrasta ok. 250 trujących gatunków grzybów. Jednym z nich jest lisówka pomarańczowa, która zawiera arbitol - związek chemiczny powodujący poważne problemy trawienne. Spożycie wspomnianej substancji może skutkować złym samopoczuciem, nudnościami i wymiotami. jeżeli po zjedzeniu kurek zaczniecie się czuć nieswojo, nie bagatelizujcie tego. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż grzyb był fałszywym bliźniakiem kurki. W takiej sytuacji należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Niemniej, w myśl zasady"Lepiej zapobiegać niż leczyć" przed kolejną wyprawą do lasu, zapamiętaj, jak rozpoznać pieprznik jadalny. Kurka charakteryzuje się:


kapeluszem w żółtym odcieniu,
pod kapeluszem ma fałdowane listewki,
trzon zwęża się ku dołowi, osiąga 2,5 cm i przy ziemi jest jasny.


Kurki (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Tomasz Waszczuk / Agencja Wyborcza.pl


Trująca lisówka pomarańczowa cechuje się natomiast:


pomarańczowym kapelusikiem,
gęsto rozstawionymi blaszkami pod kapeluszem,
cienkim trzonem w nieco bledszym kolorze od owocnika, który przy ziemi delikatnie ciemnieje.


Lisówka pomarańczowaFot. Charles de Mille-Isles/ flickr.com (CC BY 2.0; https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału