Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali cieplarnię bąbelkową. Na czym polega ta innowacyjna szklarnia?
Ciąg dalszy badań sprzed prawie 100 lat
Aby uzyskać optymalne warunki w tradycyjnej szklarni lub tunelu foliowym, należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii i znaczną emisję CO2.
– W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50 %wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję. Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć dzięki – mydlanej piany – podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Co ciekawe, badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat 30. XX wieku. Pilotażowy europejski projekt skonstruowano w Norwegii, ale dopiero w Poznaniu powstała technologia, która pozwala na wykonanie cieplarni na skalę przemysłową.
Jak to działa?
Wspomniana technologia składa się z systemu sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputera klimatycznego wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i umożliwia bardziej swobodną i efektywną produkcję piany.
– Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu. – Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła.
– Wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia choćby 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95 %zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych – dodaje.
W przypadku tej technologii nie ma mowy o emisji dwutlenku węgla – gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, iż można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40%.
Czytaj też: Uprawa roślin bez światła? To może być prawda
Źródło: naukawpolsce.pl, tvn24.pl
Fot.: Canva (udra/Getty Images, riccardo bianchi2/Getty Images)