Tradycyjny sos grzybowy

foodomi.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Tradycyjny sos grzybowy


Ten klasyczny sos grzybowy to kwintesencja polskiej kuchni, łącząca w sobie głęboki smak leśnych grzybów ze śmietanową delikatnością. Idealnie komponuje się z kopytkami, ale sprawdzi się również z innymi daniami mącznymi.

Podstawowe informacje

Czas przygotowania: 30-40 minut Poziom trudności: średni Porcji: 4-6 Kaloryczność na 100g: około 180 kcal

Składniki podstawowe

  • 300g świeżych borowików lub podgrzybków (lub 80g suszonych)
  • 2 duże cebule szalotki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy

Składniki dodatkowe

  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

  1. Przygotowanie grzybów świeżych:
    • Dokładnie oczyść dzięki szczoteczki lub wilgotnego ręcznika
    • Nie myj pod bieżącą wodą – grzyby nasiąkną
    • Pokrój w równe plastry o grubości 3-4mm
  2. Dla grzybów suszonych:
    • Namocz w ciepłej wodzie na minimum 2 godziny
    • Zachowaj wodę z moczenia – przyda się do sosu
    • Pokrój na mniejsze kawałki
  3. Przygotowanie pozostałych składników:
    • Cebulę pokrój w drobną kostkę
    • Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
    • Odstaw czosnek na 10 minut dla lepszego aromatu

Przygotowanie bazy sosu

  1. Przygotowanie podstawy:
    • Rozgrzej masło klarowane na patelni
    • Zeszklij cebulę przez 5-7 minut na średnim ogniu
    • Dodaj czosnek, smaż przez minutę
    • Wsyp tymianek i dodaj liść laurowy
  2. Smażenie grzybów:
    • Zwiększ ogień do wysokiego
    • Dodaj grzyby
    • Smaż 8-10 minut do zezłocenia
    • Opcjonalnie: dodaj wino i odparuj przez 2-3 minuty

Wykończenie sosu

  1. Przygotowanie zagęszczenia:
    • Wymieszaj śmietanę z mąką na gładką masę
    • Zmniejsz ogień do średniego
  2. Łączenie składników:
    • Powoli wlewaj mieszaninę śmietany, ciągle mieszając
    • Stopniowo dodawaj bulion
    • Gotuj na małym ogniu 5-7 minut do zgęstnienia
    • Dopraw solą i pieprzem
    • Opcjonalnie dodaj sos Worcester i musztardę

Profesjonalne wskazówki

Wybór grzybów

Najlepsze będą młode, zwarte grzyby. Borowiki można łączyć z podgrzybkami w proporcji 70/30. W wersji ekonomicznej sprawdzą się pieczarki z dodatkiem suszonych grzybów dla głębi smaku.

Sekret idealnej konsystencji

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany – powinien „oblekać” łyżkę. jeżeli jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem, jeżeli zbyt rzadki – zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.

Przechowywanie

Sos zachowuje świeżość w lodówce do 3 dni, a zamrożony choćby do 2 miesięcy. Przy podgrzewaniu warto dodać odrobinę śmietany dla przywrócenia kremowej konsystencji.

Warianty przygotowania

Wersja kremowa

Dodaj więcej śmietany 36%, zredukuj z białym winem i wykończ odrobiną truflowej oliwy dla wykwintnego smaku.

Wersja rustykalna

Zostaw grzyby w większych kawałkach i dodaj podsmażoną wędzonkę. Użyj masła ze sklarowaną cebulą dla głębszego smaku.

Wersja wegańska

Zastąp śmietanę mleczkiem kokosowym, użyj oliwy zamiast masła i zagęść płatkami drożdżowymi.

Serwowanie

Podawaj sos gorący, najlepiej z kopytkami lub innymi kluskami. Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Sos świetnie komponuje się również z ziemniakami, kaszą czy plackami ziemniaczanymi.

Idź do oryginalnego materiału