Wyjątkowe przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i najlepsze regionalne rarytasy będą królować w Tokarni. 25 maja w Parku Etnograficznym odbędzie się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Celem wydarzenia jest identyfikacja i dokumentacja tradycyjnych potraw oraz produktów spożywczych. Jak podkreśla Dorota Duda, zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, lista produktów regionalnych, które wezmą udział w tegorocznej rywalizacji jest długa.
– Zidentyfikowanych zostało już bardzo dużo produktów, w tym roku startować w konkursie będą 43 produkty. Podzieliliśmy je na 4 kategorie, w tym dwie największe to produkty pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego – mówi Dorota Duda.
Wyróżnione zostaną także napoje oraz inne produkty regionalne. Wśród konkursowych rarytasów znalazły się m.in. oleje tłoczone na zimno, rozmaite miody, wędzony jesiotr, konfitura truskawkowa, kapusta jacentowska, chleby i lokalne wina.
Do udziału w imprezie zaprasza wicemarszałek województwa, Grzegorz Socha.
– Od godziny 11:00 będziemy mogli kosztować tych wyjątkowych dań, poczuć ich aromat i zachwycić się tym, co gotowały nasze mamy i babcie – mówi.
– Będzie smacznie, pięknie i kolorowo – zapewnia Małgorzata Krzywda, kierownik Parku Etnograficznego w Tokarni. Dodaje, iż lokalne produkty biorące udział w konkursie będzie można także kupić. W ramach wydarzenia „Rodzinne niedziele w skansenie”, towarzyszącego konkursowi, pracownicy muzeum opowiedzą zwiedzającym o dawnych wierzeniach ludowych.
Od godziny 11:30 w Tokarni zaplanowano występy artystyczne zespołów pieśni i tańca z regionu. W godzinach 14:00–15:00 ogłoszone zostaną wyniki konkursu, po czym przewidziano kolejne występy artystyczne.