To najlepszy sposób na szybki kompost. Wystarczy ugotować i dodać do odpadów

1 tydzień temu
Jak założyć kompostownik i wykorzystać w nim produkt z kuchni? kilka osób zdaje sobie sprawę, iż ten codzienny składnik wielu potraw może długo i skutecznie wspierać rozwój roślin. W odpowiednich warunkach poprawia strukturę gleby, przyciąga pożyteczne mikroorganizmy i dżdżownice. Trzeba jednak pamiętać, iż niewłaściwie użyty może przynieść więcej szkody niż korzyści.
Ryż to składnik, który rzadko kojarzymy z ogrodem, a jednak w kompostowniku sprawdza się całkiem dobrze. Zawiera składniki, które wspierają rozkład materii organicznej i poprawiają jakość gleby. W niektórych sytuacjach może jednak zaszkodzić pryzmie. Kluczem jest więc adekwatne jego użycie i odpowiednie połączenie z innymi resztkami kuchennymi.


REKLAMA


Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie


Z czego zrobić kompostownik? Ryż to doskonały składnik - poprawia jakość gleby
Ryż to niepozorny, a jednocześnie bardzo wartościowy składnik do kompostu. Zawiera dużo azotu i węglowodanów, które są świetną pożywką dla mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozkład materii organicznej. Mając pod dostatkiem "paliwa", szybciej i wydajniej przetwarzają resztki, zamieniając je w żyzny nawóz. Co więcej, mikroorganizmy przyciągają dżdżownice, a każdy ogrodnik wie, jak ważna jest ich obecność - spulchniają ziemię, napowietrzają ją i sprawiają, iż staje się bardziej przepuszczalna. Dzięki temu podłoże lepiej zatrzymuje wodę, a rośliny mogą łatwiej pobierać składniki odżywcze. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością. Ryż ma tendencję do zbijania się w grudki, co utrudnia jego równomierny rozkład i może prowadzić do powstawania nieprzyjemnego zapachu. Dlatego zawsze warto go rozdrobnić i wymieszać z suchymi komponentami, takimi jak liście, trociny czy słoma.


Jak zbudować kompostownik? Najlepiej wykorzystać ryż ugotowany, który ma miękką strukturę
Zastanawiasz się, jak kompostować ryż? Najlepiej sprawdzi się ugotowany –-ma miękką strukturę, dzięki czemu szybciej się rozkłada. Trzeba jednak pamiętać, aby nie trafił do pryzmy z przyprawami, olejem czy solą, bo takie dodatki mogą zaburzyć proces. Ziarna powinny najpierw całkowicie przestygnąć, a następnie warto je rozdrobnić i wymieszać z innymi odpadkami kuchennymi. Dobrym trikiem jest dorzucenie garstki gotowego kompostu. Surowy ryż również sprawdzi się dobrze, ale wolniej ulega rozkładowi i dlatego na efekty trzeba czekać dłużej.
Zobacz też: Paprotka będzie soczyście zielona. Wystarczy podać jej ten domowy nawóz
W ogrodzie sprawdzi się także woda po płukaniu ryżu. Zawiera sporo skrobi i minerałów, dlatego można podlewać nią rośliny bezpośrednio albo wlać do kompostownika jako dodatkowe źródło składników odżywczych. W celu zachowania równowagi w pryzmie dobrze jest dorzucić skorupki jaj oraz materiały bogate w węgiel, na przykład suche liście czy słomę. Dzięki temu unikniemy przykrego zapachu i poprawimy strukturę nawozu. Warto również pamiętać, by świeżo dodane ziarna przykryć warstwą suchych resztek - to zabezpieczy pryzmę przed szkodnikami i muchami.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału