Znudziły ci się popularne warzywa? Posadź w ogrodzie czarną marchew. Jest zdrowa i łatwa w uprawie, a została zapomniana. Obecnie doceniają ją przede wszystkim Azjaci, którzy wykorzystują ją w kuchni od czasów starożytnych. Na Stary Kontynent przywędrowała w XIII wieku.
Była popularna w Polsce do XVII wieku, kiedy to wyparła ją pomarańczowa kuzynka sprowadzona przez holenderskich hodowców, którzy rozpowszechnili ją w całej Europie. Rok 2025 to dobry czas, aby na nowo odkryć jej cenne adekwatności. Sprawdź, dlaczego warto jeść czarną marchew.
Dlaczego warto jeść czarną marchew? Jest zdrowsza od czerwonej
Czarna marchew zawiera m.in.: witaminy: A, C, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, selen czy błonnik, a także kwasy fenolowe. Ma więcej beta-karotenu oraz przeciwutleniaczy od klasycznej, czerwonej lub pomarańczowej odmiany, która przebija ją pod względem popularności.
Czarna marchew ma w sobie mnóstwo antocyjanów o adekwatnościach przeciwzapalnych. Pozytywnie wpływa m.in. na jelita. Jej regularne spożywanie zmniejsza także ryzyko występowania chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy. Spowalnia także procesy starzenia się organizmu.
Może cię zainteresować: Czas na najważniejszy zabieg dla agrestu. Dzięki niemu będziesz mieć w bród owoców
Kiedy siać czarną marchew? Najlepszy termin wypada już niedługo
Czarną marchew to roślina dwuletnia, którą wysiewa się bezpośrednio do gruntu w rzędach co 20-30 cm na głębokości około 1 cm. Zazwyczaj hodowcy robią to wczesną wiosną w marcu, kiedy gleba osiągnie stabilną temperaturę na poziomie około 7-10 stopni Celsjusza.
Wówczas warzywa do zebrania pojawią się jeszcze w lecie (3-4 miesiące od momentu ich umieszczenia w gruncie). Można także siać czarną marchew późnym latem na zbiór jesienny, jednak lepiej nie zwlekaj, jeżeli chcesz gwałtownie doczekać się plonów.
Jak uprawiać czarną marchew w ogrodzie? W takich warunkach będzie rosła jak na drożdżach
Czarna marchew w ogrodzie najlepiej będzie czuła się na słonecznym stanowisku, w glebie lekkiej i przepuszczalnej. Jej ziemia powinna być dobrze spulchniona. Poza tym jednak nie jest to wymagające warzywo.
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest w tym przypadku podlewanie rośliny. Powinno być regularne, jednak niezbyt obfite, aby nie doszło do popękania korzeni.
Czytaj również: To najpiękniejszy kwiat 2025 roku. Wygląda jak rajski ptak, a rośnie w Polsce
Jak spożywać czarną marchew? To uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu dań
Czarna marchew ma odrobinę ostrzejszy smak od swojej czerwonej kuzynki. Niektórzy twierdzą, iż jest od niej smaczniejsza. Świetnie pasuje bowiem do dań kuchni azjatyckiej. Można ją dodawać do zupy czy potrawki, jeść na surowo, ugotowaną, upieczoną albo usmażoną.
Występuje także w formie sproszkowanej, (w której często można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością). Może być świetnym barwnikiem do wypieków, a także napojów czy np. smoothie.
Zobacz też:
Tak pozbędziesz się chwastów z trawnika. Wystarczą 2 składniki i woda
Posadź to obok lawendy. Będzie kwitła pięknie i długo
Jeśli masz bukszpany, nie przegap tego terminu. Zbliża się czas ważnego zabiegu