Suszenie grzybów nie musi odbywać się dzięki specjalnej suszarki, czy piekarnika. Możemy wykorzystać do tego niską temperaturę i naszą lodówkę. Brzmi to nietypowo, jednak jest to jedna z prostszych metod na suszenie grzybów. Sprawdź, jak to zrobić i o co zadbać, aby nasze zbiory zachowały swój aromat na długi czas.
Jak wysuszyć grzyby nie mając suszarki? Ten sposób jest prosty i skuteczny
Suszenie grzybów w lodówce to świetne rozwiązanie, które sprawdzi się w przypadku, gdy brakuje nam odpowiedniego sprzętu, który mógłby to ułatwić lub po prostu mamy za mało miejsca, aby zdecydować się na inne metody suszenia grzybów.
Takie rozwiązanie sprawi, iż zebrane przez nas plony leśne nie tylko ususzymy w łatwiejszy sposób, ale i będą one aromatyczne i zachowają swój smak na długi czas. Samo przeprowadzenie suszenia grzybów w niskiej temperaturze nie jest skomplikowane. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby zachować ich aromat na wiele miesięcy.
Czytaj również: Cierpisz na bezsenność? Zastosuj tę metodę, a zaśniesz w kilka minut
Na początek oczyszczamy grzyby z zanieczyszczeń oraz z piasku. Możemy to zrobić dzięki wilgotnej ściereczki lub miękkiej szczotki. Następnie kroimy je w plasterki o grubości około 0,5 cm. Kolejnym krokiem jest przygotowanie półki w lodówce, którą zamierzamy przeznaczyć jako miejsce suszenia grzybów. Najlepiej wybrać półkę na najwyższym pięterku, ponieważ tam jest najlepsza cyrkulacja powietrza.
Półkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej pokrojone wcześniej kawałki grzybów. Układamy je tak, by żadne z nich się ze sobą nie stykały. Dodatkowo warto zadbać o zmniejszenie wilgoci w lodówce, wkładając do niej pochłaniacz wilgoci. Możemy zakupić go w sklepie lub wykonać własny, domowy pochłaniacz.
Następnie musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ proces suszenia grzybów w lodówce trwa kilka dni. W momencie, gdy zobaczymy, iż nasze grzyby są już gotowe, to należy przełożyć je do szczelnie zamykanych pojemników. Przechowujemy je w ciemnym i suchym miejscu.
Jakich grzybów nie powinniśmy suszyć?
Suszenie grzybów pozwala nam zachować ich wartość na dłużej i dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez wiele tygodni. Jednak warto wiedzieć, iż nie wszystkie okazy nadają się do tego typu obróbki. Do grzybów, które możemy bez obaw suszyć, należą podgrzybki, koźlarze czy borowiki.
Natomiast w przypadku grzybów, które mają wysoką zawartość wody tak jak np. maślaki, czy kurki, lepiej unikać suszenia ich. Wynika to z tego, iż mogą one nie wyschnąć prawidłowo, co zwiększa ryzyko pojawienia się toksycznej pleśni. Suszenie nie sprzyja również grzybom z blaszkami pod kapeluszem, ponieważ znacznie lepiej smakują one przygotowywane od razu, a nie suszone.
Zobacz też:
W którym momencie solisz wodę na ryż lub makaron? Większość osób popełnia błąd i niszczy garnki
Robisz pranie w 40 stopniach? Serwisanci pralek nie chcą żebyś wiedział, iż to błąd
To najzdrowsze warzywo świata. W Polsce mało znane, choć prababcie się nim zajadały