Niskie temperatury i śnieg w grudniu nie powinny być przeszkodą do regularnych spacerów po lesie. Tym bardziej iż podczas wczesnozimowych wędrówek możesz natknąć się na jadalne gatunki grzybów.
Przecież początek zimy wcale nie oznacza końca sezonu na te naturalne przysmaki. Zbierać możesz teraz jedne z najzdrowszych grzybów - uszaki bzowe (inaczej judaszowe uszy, albo polskie grzyby mun), których Polacy nie doceniają mimo tego, iż mają szereg zdrowotnych adekwatności.
Uszaki bzowe, czyli polskie grzyby mun. Co to za grzyby i gdzie ich szukać?
Uszaki bzowe, czyli polskie grzyby mun zbierane mogą być przez cały rok. Nie rosną na trawie, a na pniach i konarach drzew nie tylko w lasach, ale także parkach czy ogrodach. Zazwyczaj widywane są w większych skupiskach, dlatego dość łatwo je zauważyć niezależnie od pory roku.
Uszaki bzowe najczęściej rosną na czarnym bzie, ale moga także występować na roślinach liściastych: klonie jednolistnym, olsze, buku, morwie, znacznie rzadziej na śliwie czy jabłoni. h jak śliwy i jabłonie.
Może cię zainteresować: "Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie
Jak wyglądają uszaki bzowe i z jakimi grzybami można je pomylić?
Uszaki bzowe mają charakterystyczny wygląd, który już na pierwszy rzut oka kojarzy się z ich nazwą. Starsze okazy naprawdę przypominają narząd słuchu, z zewnątrz są matowe i delikatnie omszone. Młodsze mają bardziej miseczkowatą formę i lekko pofałdowaną powierzchnię.
Zazwyczaj są brązowe (w różnych odcieniach), a gdy na zewnątrz jest wilgoć, mogą stawać się lekko prześwitujące po wpływem światła. Ich miąższ jest elastyczny. Owocniki mają średnicę od 2 do 10 cm, są lekko powyginane. Mają kształt początkowo kielichowaty, następnie miseczkowaty, a na koniec bardziej rozpostarty.
Uszaka bzowego można pomylić z uszakiem skórnikowatym. Ten drugi jest jednak rzadszy, twardszy i bardziej skórzasty. Pokrywają o także włoski i jedną z cech charakterystycznych są dla niego jasne brzegi.
Wspomniane grzyby ą niejadalne, ale na szczęście nietoksyczne. Podobnie zresztą jak trzęsaki listkowate. Mają znacznie bardziej galaretowaty miąższ od uszaków bzowych i są nieregularnie pofałdowane.
Czytaj również: Zamiast do grochówki, wrzuć to do kawy. Kilogramy polecą w dół jak szalone
Jak wykorzystać uszaki bzowe w kuchni? Są idealne do dań kuchni azjatyckiej
Uszaki bzowe w kuchni pasują idealnie do potraw kuchni azjatyckiej i orientalnej: zwłaszcza w Chinach i Japonii. Dodaje się go do ryżu, makaronu czy mięsa. Ma elastyczno-chrząstkowatą konsystencję. Grzyby te można kroić w paski i tradycyjnie gotować, jak również smażyć, dusić czy marynować. Sprawdzają się także w formie suszonej.
Cenne adekwatności uszaków bzowych. Polacy nie mają o tym pojęcia
Jeśli chodzi o adekwatności uszaków bzowych, to są one bardzo zdrowym grzybem o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym. Zawierają szereg witamin (m.in. sporo witaminy B), dużą ilość białka i błonnika, żelazo, wapń, magnez czy potas.
Wzmacniają układ odpornościowy, mogą wspierać walkę z przeziębieniem, nadciśnieniem. Wzmacniają również naczynia krwionośne (z uwagi na bioaktywne polisacharydy). Mają kilka kalorii, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby na diecie.
Zobacz też:
Do czyszczenia lodówki wybierz ten sok. Olśni cię czystością i zapachem
Sztuczna czy prawdziwa choinka? Przy zakupie zwróć uwagę na te kwestie
Zapomnij o porannym skrobaniu szyb w samochodzie. Tak zrobisz domowy odmrażacz z octu