To dlatego bób po ugotowaniu jest mdły i niesmaczny. Wielu z nas popełnia te błędy

14 godzin temu
Jak prawidłowo ugotować bób? Mogłoby się wydawać iż w nie ma w tym nic trudnego, jednak Polacy popełniają sporo błędów podczas tej czynności. Przez nie roślina traci swój smak i cenne wartości odżywcze. Sprawdź, w czym leży problem i czego lepiej unikać.
Bób to jedna z najbardziej wartościowych roślin, jaką możemy zjeść o tej porze roku. Jest bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, kwas foliowy, witaminy C, K oraz te z grupy B. Posiada także sporo minerałów, między innymi żelazo, magnez, potas i wapń. Ponadto strączki są bardzo smaczne - stanowią świetny składnik różnego rodzaju dań, ale też można je jeść z samym masłem. Czasem jednak zdarza się, iż bób ma nieco zmieniony smak, jest mniej aromatyczny i twardszy. Wynika to ze złego sposobu gotowania. Wiele osób nieświadomie popełnia popularne błędy.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli


Ile czasu gotujemy bób? Wiele osób popełnia ten błąd
Najczęstszym błędem, jaki popełniamy podczas gotowania bobu, jest temperatura wody. Wiele osób najpierw zalewa garnek, następnie wrzuca do środka strączki i dopiero później wstawia na kuchenkę. Oczywiście, gdy woda zacznie wrzeć, bób się ugotuje, ale w międzyczasie straci swój smak. Wrzucenie warzywa bezpośrednio do wrzątku da o wiele lepszy efekt. Gorąca woda od razu zamyka skórkę, zatrzymując aromat oraz składniki odżywcze w środku. Już po kilku minutach gotowania bób stanie się miękki, jędrny i gotowy do zjedzenia. Ważne też, aby nie przesadzać z czasem - zbyt długie gotowanie może bardzo rozmiękczyć strączki, które zamienią się w bezkształtną masę pozbawioną smaku. A zatem bób gotujemy we wrzątku maksymalnie 10-12 minut.
Zobacz też: Posadź je w lipcu w ogrodzie i na balkonie. Pięknymi kwiatami będą zachwycać do jesieni


Jak ugotować bób młody? Ten składnik ma ogromne znaczenie
Kolejną istotną kwestią jest sól. Choć zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinniśmy używać jej jak najmniej, to podczas gotowania bobu jest wręcz niezbędna. To właśnie ona nadaje roślinie wyrazistego smaku, a przy okazji zmiękcza skórkę. Brak soli może spowodować, iż strączki będą mdłe i twarde z zewnątrz. Większość osób oczywiście obiera bób ze skórki przed jedzeniem, jednak warto zaznaczyć, iż nie zawsze jest to konieczne. Młode rośliny są naturalnie bardziej miękkie, a ich skórka cienka i delikatna. Po ugotowaniu będzie wręcz rozpływać się w ustach i nie ma obowiązku jej usuwania. W przypadku starszych strączków lepiej jednak obrać je przed jedzeniem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału