Najgorsze ketchupy według Michała Wrzoska
Dietetyk Michał Wrzosek, znany z promowania zdrowego stylu życia, w jednym ze swoich filmów poddał analizie składy popularnych ketchupów dostępnych w polskich sklepach. Zwrócił uwagę, iż niektóre produkty są wypełnione niepotrzebnymi dodatkami, które mogą zaszkodzić zdrowiu. Wśród składników, które szczególnie go niepokoją, wymienił:
- Syrop glukozowo-fruktozowy — tani zamiennik cukru, który przyczynia się do rozwoju otyłości i insulinooporności.
- Sztuczne barwniki i konserwanty — stosowane, aby poprawić wygląd i trwałość produktu, ale ich nadmiar może szkodzić.
- Niska zawartość pomidorów — w niektórych ketchupach znajdziemy ich mniej niż 20%, co oznacza, iż są one bardziej wodą z cukrem niż sosem pomidorowym.
Dietetyk wskazał trzy konkretne marki ketchupów, które jego zdaniem mają najgorszy skład. To Tortex, Pudliszki oraz Kamis. Co ciekawe, niektóre z tych produktów wcale nie należą do najtańszych na rynku.
Sprawdź również: Nie możesz schudnąć? Jedz śniadanie o tej porze, a zobaczysz różnicę
Jak wybrać zdrowy ketchup?
Jeśli zależy ci na zdrowiu, warto dokładnie czytać etykiety produktów. Michał Wrzosek radzi, aby szukać ketchupów, które:
- mają minimum 80% pomidorów w składzie,
- nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych dodatków,
- są słodzone naturalnymi składnikami, takimi jak cukier trzcinowy lub miód.
Zwracaj uwagę na to, co wrzucasz do koszyka, bo wybory dokonane w sklepie mają bezpośredni wpływ na twoje zdrowie. Ketchupy o złym składzie nie tylko psują smak potraw, ale mogą też przyczyniać się do problemów zdrowotnych.
Zobacz też:
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach
Te witaminy opóźniają starzenie się organizmu. Seniorzy powinny przyjmować regularnie
To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem