Te wegańskie kotleciki rozpływają się w ustach. Nie uwierzysz, z czego je zrobiłam

22 godzin temu
Robiłaś barszcz i zostały ci po nim już tylko buraki? Nie wyrzucaj ich do kosza. To doskonała baza do przygotowania wege kotlecików. choćby najbardziej zagorzali mięsożercy przyznają, iż smakują obłędnie. Wystarczy chwila, aby zachwycić rodzinę wyjątkowym obiadem.
Aromatyczny barszcz powstaje dzięki dużej ilości buraków. Dzięki nim wywar nabiera smaku oraz koloru. W trakcie nakładania zupy na talerz niekiedy uda nam się wyłowić kilka kawałeczków warzy i schrupać je ze smakiem. Nie sposób jednak przejeść wszystkich skrawków, które leżą na dnie garnka. Po wypiciu całego wywaru pojawia się zatem pytanie: Co zrobić z burakami? U mnie w domu nigdy się ich nie marnuje. Razem z mamą zawsze przygotowujemy z nich kotleciki. Smakują choćby tym, którzy zwykle nie przepadają za wegetariańskimi zamiennikami.

REKLAMA







Zobacz wideo Sposób na niejadka według Katarzyny Bosackiej? "Zapraszajmy dzieci do kuchni"



Proste kotlety wegetariańskie. W ten sposób nie zmarnujesz buraków z barszczu
W weekend na obiad był barszcz? W takim razie w najbliższych dniach na drugie danie będą kotleciki buraczane. Świetnie smakują zarówno solo, jak i w formie dodatku do wege burgera. Oto lista składników, które będą ci potrzebne do przyrządzenia tego unikalnego przysmaku:

400 g buraków,
150 g kaszy jaglanej,
100 g orzechów włoskich,
50 g słonecznika,
3 ząbki czosnku,
80 g bułki tartej,
5 łyżek oleju,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki tymianku,
pieprz i sól do smaku.

Zobacz też: Grochówka wojskowa dla całej rodziny. Tradycyjny przepis na jedną z najlepszych zup
Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej i starcia buraków na tarce o grubych oczkach. Następnie przejdź do posiekania orzechów włoskich i czosnku. Po przygotowaniu tych składników możemy rozpocząć wyrabianie masy na kotlety.


Kotlety z buraka i kaszy jaglanej. To jeden z prostszych przepisów kulinarnych, jaki znajdziesz
o ile lubisz dania, które nie zawierają zbyt dużo mąki lub nie mają jej w sobie wcale, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Po połączeniu wszystkich wyżej wymienionych składników konsystencja kotletów jest na tyle zbita, iż nie potrzebuje ani jajek, ani mącznego produktu, aby się ze sobą skleić. Przygotowanie tego wegetariańskiego dodatku do obiadu jest banalnie proste. Ugotowaną kaszę jaglaną należy przestudzić, a następnie dodać do miski z pozostałymi składnikami. Kolejność dodawania poszczególnych artykułów jest dowolna. Jedynie bułkę tartą należy dozować partiami, ponieważ to ona ustala konsystencję. Masę wyrabiaj rękami, aby mieć możliwość kontrolowania jej struktury. Gotową mieszankę formuj w kotleciki wedle uznania. Staraj się jednak, aby nie były za grube. Zanim włożysz je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza, skrop delikatnie placki olejem. Kotlety z buraka należy piec przez 30 minut. W połowie czasu (po 15 minutach) przewróć je na drugą stronę. Sporą zaletą tej przekąski jest fakt, iż można ją mrozić i nie straci swojej konsystencji ani smaku.







Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału