Grzyby różnią się pomiędzy sobą smakiem i aromatem, przez co niektóre z nich bardziej nadają się do marynowania, inne zaś do smażenia. Wartym uwagi jest jednak koźlarz babka, powszechnie znany również jako kozak lub koźlak. Ze względu na swój delikatny smak i aromat doskonale sprawdza się do marynowania, suszenia, smażenia, a także i gotowania. Moja teściowa ma swój sposób na przygotowanie koźlarzy i wychodzi jej to obłędnie.
Koźlarz babka — smaczny grzyb o wielu adekwatnościach odżywczych
Koźlaki to wyjątkowo uniwersalne grzyby, z których można przygotować praktycznie wszystko. Swoim delikatnym smakiem pasują jako dodatek do wielu dań i wychodzą smaczne w postaci marynowanej, gotowanej czy też smażonej. Za smakiem tego gatunku podąża także całkiem pokaźne bogactwo składników odżywczych.
Grzyby te składają się w ponad 70% z wody i przy tym charakteryzują się wysoką zawartością białka w suchej masie. Ponadto bogate są w aminokwasy, witaminy, w tym witaminę D i witaminy z grupy B, a także liczne minerały, takie jak cynk, fosfor, czy też żelazo.
Ponadto koźlarze to cenne źródło błonnika, który wspomaga lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu. Dzięki temu koźlarze są dobrym wyborem nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści dla zdrowia.
Zobacz także: Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję
Co zrobić z koźlarzy? Podane w ten sposób zachwycają smakiem
Smakowitą propozycją są między innymi koźlarze w postaci marynowanej, jajecznica usmażona na tych grzybach czy też przygotowany z nich sos. Moja teściowa znalazła jednak zupełnie inny sposób na przyrządzenie tych smakowitych grzybów i podaje je zapieczone w sosie madera. Doprawione czosnkiem i tymiankiem przypadają do gustu choćby największym niejadkom. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- ½ kg koźlarzy
- 2 łyżki masła
- 125 ml madery
- 3-4 ząbki czosnku
- Tymianek
- Natka pietruszki (ewentualnie rozmaryn)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od umycia i oczyszczenia grzybów. Pokrój je w plastry. Następnie posmaruj jedną łyżką masła naczynie żaroodporne i wyłóż w nim grzyby. Drugą łyżkę masła roztop na małym ogniu i polej nią wyłożone koźlarze.
Całość dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj maderę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30 minut. Upieczone koźlarze na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. W takiej wersji grzyby te będą doskonale współgrać z świeżo podpieczonymi grzankami.
Zobacz też:
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie
Kiszona kapusta będzie gotowa już po kilku dniach. Ten sposób zdradziła mi babcia
Mało kto wie, jak dobrze działa na odporność. Dodawaj do kawy i owsianki