Te dania wigilijne możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Twoje zdrowie Ci za nie podziękuje!

1 rok temu

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wielu smakoszy nie może się już doczekać, aż na ich wigilijnych stołach zagoszczą ich ulubione potrawy, którym nie sposób się oprzeć. I choć nie wszystkie będą należały do tych najzdrowszych, znajdą się wśród nich takie, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Twoje zdrowie Ci za nie podziękuje!

Wikipedia

Dania wigilijne, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Potrawy wigilijne bardzo często uchodzą za ciężkostrawne i dość kaloryczne, przez co pod koniec roku niektórym udaje się przybrać choćby kilka dodatkowych kilogramów. Zapobiec temu może nie tylko ograniczenie spożywanych produktów, ale także i przede wszystkim odpowiednia selekcja konsumowanych dań. Oczywiście, spróbować warto wszystkiego – wszystko jest dla ludzi – nie mniej jednak są takie dania wigilijne, których zalety można wymieniać godzinami.

#1 Barszcz czerwony

Czerwony barszcz to pozycja, która zasługuje na szczególną uwagę – wydaje się być najzdrowszy ze wszystkich pozycji. Wszystko za sprawą znajdujących się w nim buraków, które wykazują adekwatności pobudzające procesy trawienne oraz regenerujące wątrobę. Buraki (zaledwie 43 kcal/100g) są bogatym źródłem witamin z grupy B, C, kwasu foliowego i manganu. Na szczególną uwagę zasługują również znajdujące się w nich antyoksydanty, które znane są ze swoich adekwatności przeciwnowotworowych. Innym bardzo ważnym składnikiem buraków są azotany.

Wikimedia Commons

#2 Karp

Czym iż byłyby święta bez karpia? jeżeli mowa o aspektach zdrowotnych, najzdrowszy będzie ten serwowany w galarecie. Tak przygotowane danie będzie zawierało zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Nie sposób tutaj nie wspomnieć także o białku, jak i witaminie D – jednej z witamin, która jest rozpuszczalna właśnie w tłuszczach.

Pixinio

#3 Potrawy zawierające grzyby

Ta pozycje może dziwić. W końcu grzyby uchodzą za ciężkostrawne. Kiedy jednak przeanalizujemy ich skład, zauważymy, iż są bogate w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Świetnie sprawdzą się więc w przypadku osób, które mają problemy z zaparciami. jeżeli na Twoim stole wigilijnym mają znaleźć się grzyby, pamiętaj o bardzo istotnej kwestii – powinniśmy je dusić, a nie smażyć!

Pixabay

#4 Kapusta

Mowa tutaj przede wszystkim o bogatej w kwas mlekowy kapuście kiszonej. Kwas mlekowy jest znany z tego, iż działa przeciwbakteryjnie, wspomaga leczenie trądziku i ma działanie złuszczające. Kiszonka będzie wspierać florę jelitową, co przełoży się na lepsze trawienie i kondycję organizmu.

Pixabay

#5 Makowiec

Makowiec znalazł się na tej liście nie bez powodu – żeby nie było, iż nie możemy pozwolić sobie na nic słodkiego, a wszystko, co słodkie to złe :). Choć oczywiście ze słodyczami trzeba uważać, kawałek makowca prawdopodobnie jeszcze nikomu nie zaszkodził, a co interesujące może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto mieć świadomość, iż sam mak uchodzi za zdrowy. To przede wszystkim źródła wapnia, manganu, miedzi oraz witamin z grupy B.

Wikimedia Commons
Idź do oryginalnego materiału