Kumaryna — co to jest?
Kumaryny to grupa związków organicznych o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym (w tym w perfumach). W naturze występują w roślinach takich jak cynamon, koniczyna czy nostrzyk, i są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach — połączenie świeżo skoszonej trawy i wanilii, a także chronią rośliny przed różnego rodzaju infekcjami. Kumaryna sama w sobie nie posiada działania przeciwzakrzepowego, jednak jej pochodne, takie jak warfaryna, są używane jako leki antykoagulacyjne, które zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi. Ich nadmiar może być szkodliwy, a zbyt duża dawka kumaryny może prowadzić do problemów zdrowotnych. Właśnie z tego powodu, już w latach 50. XX wieku, kumaryn został zakazany w Stanach Zjednoczonych.
Sprawdź również: Wlej do odpływu zamiast kreta. W 5 minut udrożnisz rury bez wysiłku
Zawartość kumaryny w cynamonie. Jest się czego obawiać?
Dla wielu osób informacja o zawartości kumaryny w cynamonie może być przerażająca. Wszak to jedna z najczęściej wykorzystywanych w kuchni przypraw. Warto jednak wspomnieć o dziennej normie spożycia tego składnika, która wynosi 0,1 miligrama na kilogram masy ciała. Dopiero po jej przekroczeniu kumaryna ma działanie silnie hepatoksyczne, które może uszkodzić wątrobę. Częściej kumarynę znajdziemy w cynamonie Cassia niż w wersji Ceylon. Należy także pamiętać, iż Państwowa Inspekcja Sanitarna bada cynamon dostępny na rynku właśnie pod kątem obecności kumaryny. Kumaryna może się także znajdować w fasoli tonka (nazywanej meksykańską wanilią) oraz w trawie żubrowej, którą wykorzystuje się do produkcji żubrówki.
Zobacz też:
Więcej nie wyrzucisz fusów z kawy. Nadają się nie tylko do nawożenia roślin, ale też do sprzątania
Ręczniki pachnące i puszyste jak chmurka. Wystarczy wlać kilka kropel do pralki
Chcesz żyć dłużej? Wystarczy, iż zrezygnujesz z jednej rzeczy