Bluszczyk kurdybanek rośnie na każdym kroku w zaroślach, przydrożach, na łąkach i skraju dróg. Traktowany jest jak chwast, a mało komu przyszłoby do głowy, iż można wykorzystać go w kuchni. Ma intensywny, korzenny aromat z nutą pikanterii. Jego zapach przywodzi na myśl włoskie zioła, tj. oregano czy bazylia. Wspaniale dopełnia różne dania, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej.
Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek osiąga 20 cm wysokości. Cechuje go owłosiona łodyga oraz liście o nerkowatym, lekko zaokrąglonym kształcie. Ta roślina bardzo gwałtownie się rozrasta, tworząc gęste, zielone kobierce.
Ponadto ma charakterystyczne małe kwiatki w kolorze niebieskim lub fioletowym. Wypuszcza je od kwietnia do czerwca.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Syrop z mniszka polnego: adekwatności i przepis, jak go zrobić. Mniszek polny a mlecz
Dlaczego warto stosować bluszczyk kurdybanek w kuchni?
Bluszczyk kurdybanek stanowi źródło witaminy C oraz prowitaminy A. Dostarcza również cennych minerałów, tj. wapń, żelazo, cynk, krzem.
Warto stosować tę roślinę w kuchni, ponieważ ma dobry wpływ na układ pokarmowy. Pomaga w walce z niestrawnością, przyspiesza metabolizm i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Oprócz tego działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Tę roślinę stosuje się w przypadku zaburzeń rytmu serca i przy łagodzeniu stresu. Warto też używać jej w trakcie przeziębienia, a dokładniej przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Zewnętrznie, bluszczyk kurdybanek stosuje się na skórę jako środek dezynfekujący i ściągający. Pomaga w walce ze świądem, trądzikiem i opuchlizną. Co więcej, płukanka na włosy z tej rośliny może okazać się pomocna w leczeniu łupieżu.
Jak stosować bluszczyk kurdybanek w kuchni?
Bluszczyk kurdybanek pasuje do zup, mięs, sałatek i surówek. Wystarczy obsypać jego liśćmi wybrane danie. Oprócz tego stanowi doskonały dodatek do farszu na pierogi, ale też do twarożku i masła ziołowego.
Z tej rośliny przyrządzimy także zdrową herbatę. Wystarczy zalać 1 łyżkę bluszczyku kurdybanku gorącą wodą i odstawić do zaparzenia na 10 minut.
Tak jak wspomniano, można korzystać zarówno ze świeżej, jak i suszonej rośliny. W przypadku suszenia temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni, ponieważ kurdybanek straci wówczas cenne składniki odpowiadające za adekwatności zdrowotne. Pamiętajmy również, aby zbierać ten okaz z dala od źródeł zanieczyszczeń.
Zobacz też:
W majówkę weź koszyk i wybierz się do lasu. Te grzyby można już znaleźć
Pijesz siemię lniane przed czy po śniadaniu? Dietetycy zdradzają najlepszą porę
Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie