Smacznego weekendu. Naleśniki orkiszowe w trzech wersjach podania

1 rok temu
Zdjęcie: 03.03.2023. Radio Kielce. Samczego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i ks. Mariusz Zakrzewski - pallotyn, rektor kościoła św. Karola Boromeusza na Karczówce w Kielcac


Naleśniki orkiszowe w trzech wersjach podania – zaproponował w audycji „Smacznego weekendu” ks. Mariusz Zakrzewski – pallotyn, rektor kościoła św. Karola Boromeusza na Karczówce w Kielcach.

Naleśniki przygotowujemy z mleka, małej ilości cukru oraz maki orkiszowej z kilkoma łyżkami maki pszennej. Smażymy na małej ilości oleju roślinnego.

Wersja 1 – postna:

Naleśnik układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Wersja 2 – z serem:

Naleśniki smarujemy masą serową z twarogu, serka homogenizowanego i małej ilości cukru. Podajemy z konfiturami z owoców np. wiśnia, brzoskwinia.

Wersja 3 – wypasiona (dobra na deser):

Naleśniki smarujemy masą serową jak wyżej, i podajemy ze świeżymi owocami (np. bananami).

Idź do oryginalnego materiału