Naleśniki orkiszowe w trzech wersjach podania – zaproponował w audycji „Smacznego weekendu” ks. Mariusz Zakrzewski – pallotyn, rektor kościoła św. Karola Boromeusza na Karczówce w Kielcach.
Naleśniki przygotowujemy z mleka, małej ilości cukru oraz maki orkiszowej z kilkoma łyżkami maki pszennej. Smażymy na małej ilości oleju roślinnego.
Wersja 1 – postna:
Naleśnik układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Wersja 2 – z serem:
Naleśniki smarujemy masą serową z twarogu, serka homogenizowanego i małej ilości cukru. Podajemy z konfiturami z owoców np. wiśnia, brzoskwinia.
Wersja 3 – wypasiona (dobra na deser):
Naleśniki smarujemy masą serową jak wyżej, i podajemy ze świeżymi owocami (np. bananami).