

Włóknista struktura może wydawać się przeszkodą w jego krojeniu, ale tak naprawdę może znacząco ułatwić rozdrabnianie imbiru. Kształt kawałków najlepiej jest dostosować do dalszego przeznaczenia w potrawie. Plasterki dobrze sprawdzą się w herbacie, słupki w daniach smażonych a kostka w sosach. jeżeli jednak potrzebujesz go zmiażdżyć, to wypróbuj ten sposób, bo odmieni Twoje życie!
Imbir
Imbir to roślina o charakterystycznych rozgałęzionych kłączach oraz intensywnym smaku i aromacie. Ma jasnożółty soczysty miąższ o włóknistej i zbitej strukturze, a jego skórka jest cienka i przybiera beżowy odcień. Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji i uprawiana jest w wielu tropikalnych i subtropikalnych krajach. Imbir ma szerokie zastosowanie nie tylko kulinarne, ale odnajduje się też w medycynie i kosmetykach.

Właściwości
Jest to roślina znana i ceniona za szereg cennych prozdrowotnych adekwatności. Imbir często stosowany jest w postaci naparów rozgrzewających, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, więc świetnie sprawdza się na przeziębienie i jako wsparcie w chorobie. Znany jest ponadto z adekwatności przeciwwymiotnych — łagodzi mdłości i wspomaga pracę układu trawiennego. Spożywanie imbiru może również zmniejszać ochotę na niezdrowe przekąski, dzięki czemu może realnie wspomagać proces odchudzania.

Błyskawiczne siekanie imbiru
Twarda i zbita struktura rośliny w połączeniu z obecnymi w niej włóknami może wydawać się trudna do rozdrobnienia. Wystarczy jednak poznać ten jeden trik, a zrobisz to w mniej niż kilka sekund. jeżeli nie chcesz się więcej męczyć z siekaniem imbiru, to obierz go i pokrój na dosyć cienkie plasterki w poprzek włókien, a następnie rozłóż je płasko i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Tak przygotowany imbir uderz kilkukrotnie z góry, np. płaską częścią noża i obserwuj, jak zamienia się w drobne kawałeczki.