Jesień to dla wielu ulubiony czas w roku i nie chodzi tutaj o malownicze pejzaże, a o pełnie sezonu na grzyby. zwykle grzybiarze poszukują prawdziwków, kurek czy koźlarzy, pomijając inne, mniej znane gatunki. Te również potrafią być smakowite i posiadać całkiem szerokie zastosowanie w kuchni. Dobrym przykładem na to jest maślak pstry.
Czy maślak pstry jest jadalny? To grzyb często pomijany
Maślak pstry to powszechnie porastający polskie lasy grzyb, który należy do rodziny maślakowatych. Poprzez swój wygląd, a także specyficzny zapach nie jest chętnie zbierany przez grzybiarzy. Jego kapelusz jest barwy jasnobrązowej lub oliwkowej, często z nieregularną strukturą, co zdecydowanie odróżnia go od innych maślaków.
Struktura kapelusza jest matowa i nie posiada charakterystycznej dla maślaków śliskiej warstwy, którą trzeba obierać. Trzon maślaka pstrego jest natomiast dość krótki i gruby, o barwie podobnej do kapelusza.
Gatunek ten rośnie głównie w lasach iglastych, najchętniej upatrując sobie miejsca pod sosnami, w miejscach wilgotnych. Można go znaleźć od lata aż do później jesieni. Pomimo tego, iż chwilami gęsto porasta lasy, jest pomijany przez wielu grzybiarzy.
Warto jednak wiedzieć, że maślak pstry jest w pełni jadalny. I choć nie jest takim rarytasem jak prawdziwki czy koźlarze, wciąż może przynieść sporą satysfakcję.
Zobacz także: Mało kto wie, jak zdrowe są te grzyby. Właśnie zaczął się na nie sezon
Co można zrobić z maślaków pstrych?
Maślak pstry znany jest również pod takimi nazwami jak twardzioszek, łosiak, bagniak czy jakubek. Sporo grzybiarzy go pomija, inni doceniają za posmak nieco specyficzny, ale i przyjemnie orzechowy. Warto wiedzieć, iż rośnie zwykle w skupiskach, a więc znalezienie jednego, najczęściej równoznaczne jest z pełnym koszykiem. Takie zbiory można wykorzystać na kilka sposobów.
Tak jak w przypadku innych grzybów, maślaka pstrego można przygotować w formie smażonej. W połączeniu z cebulką i śmietaną wychodzi smakowicie. Po wymieszaniu z innymi grzybami sprawdza się jako farsz do krokietów i pierogów.
Maślak pstry smakuje jednak najlepiej w postaci marynowanej. Zdaniem niektórych osób, to jeden z najlepszych grzybów, jeżeli chodzi o marynowanie. W takiej formie stanowi smaczną przystawkę bądź przekąskę. Warto jednak pokusić się o dodanie do słoików z grzybami po kilka piórek cebuli, które wzmocnią oraz podkreślą smak maślaków pstrych.
Tak jak inne grzyby jadalne, maślak pstry zasługuje na większe zainteresowanie ze strony grzybiarzy. Swoim wyglądem być może nie przykuwa uwagi, jednak odpowiednio przygotowany, smakiem zdecydowanie może zachwycić. Warto zapoznać się z jego specyfiką, by móc go poszukiwać podczas następnego grzybobrania.
Może cię zainteresować: Grzybów w lasach mało, a stamtąd wynoszą pełne kosze. Podpowiadają, gdzie się wybrać
Zobacz też:
Dodaj tę przyprawę do herbaty. Wzmocni odporność i poprawi trawienie
Kiedy najlepiej iść na grzyby? O tej porze wrócisz z pełnym koszykiem
Moja babcia zawsze wkłada je na dno szafy. Mole trzymają się z daleka