Rzodkiewka – uprawa, pielęgnacja, odmiany

1 rok temu
Zdjęcie: Rzodkiewka


Rzodkiewka (Raphanus sativus) to najpopularniejsze, wczesnowiosenne warzywo, które jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. Należy do niewielkiej grupy warzyw rzepowatych i do rodziny warzyw kapustowatych. W uprawie występuje również wiele jej kultywarów jak choćby rzodkiew japońska czy rzodkiew czarna.

Jadalna jest cała roślina – zarówno korzeń jak i liście

Jak wygląda rzodkiewka

Rzodkiewka jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. jeżeli zakwitnie zebranymi w grona na szczycie pędów kwiatami, zapylana jest przez owady, będąc jednocześnie rośliną miododajną i bogatym źródłem pyłku dla pszczół. Owocem rzodkiewki jest łuszczyna zakończona dziubkiem. Gdy owoc dojrzeje, rozpada się na fragmenty z jednym nasionkiem.

Warzywo to osiąga ok. 15-60 cm wysokości. Liście są ciemnozielone ułożone skrętolegle. Pod ziemią wyrasta zgrubiały korzeń o delikatnej białej, biało-różowej, różowej, czerwonej, fioletowej lub prawie czarnej skórce i białym miąższu wewnątrz.

Rzodkiewka, autor: ulleo/pixabay.com

Uprawa rzodkiewki

Rzodkiewka to warzywo krótkiego dnia, czyli najlepiej jest je uprawiać wczesną wiosną lub późnym latem (wiosną sieje się odmiany wczesne, jesienią późne). Ale jeżeli chcemy je zbierać przez cały rok, to oczywiście są dostępne odmiany, które niezgorzej obrodzą latem. Tym niemniej należy dobierać odpowiednie odmiany do każdej pory roku, może się bowiem okazać, iż latem będziemy mieli mnóstwo liści i kwiatostany, zamiast dorodnych korzeni. Rzodkiewka więc jest przede wszystkim doskonałym warzywem przedplonowym i warzywem poplonowym. Jej okres wegetacji wynosi bowiem tylko 3 do 6 tygodni, a to w zależności od odmiany i warunków w jakich wzrasta. Pamiętać należy, żeby zbierać plony rzodkiewek dość szybko, bo gdy zbyt długo jest w ziemi, jej miąższ zaczyna parcieć.

Wschody warzyw - kiełkowanie nasion warzyw - jak długo trwa
Wschody warzyw czyli kiełkowanie nasion warzyw zależne jest od wielu czynników. Jedne z nich…
Czytaj więcej...

Rzodkiewki, o czym należy wiedzieć należą do warzyw kapustowatych, a zatem nie powinny rosnąć w miejscu, gdzie uprzednio rosła np. kapusta głowiasta, rzeżucha, brokuł, kalafior czy kalarepa.

A wszystkiego o płodozmianie warzyw a także o dobrym sąsiedztwie warzyw (rzodkiewki sieje się obok grochu, sałaty i ogórków) i złym sąsiedztwie warzyw (rzodkiewki nie sieje się obok innych kapustnych i pomidorów) dowiecie się z naszego e-booka:

Płodozmian warzyw

Rzodkiewki sieje się do gleby lekkiej, najlepsza jest ziemia kompostowa bo jest bardzo żyzna, przepuszczalna a jednocześnie zatrzymuje wilgoć. Podłoże powinno mieć pH w granicach 6,0-7,0, niską zawartość azotu (3 rok po oborniku). Miejsce dla rzodkiewki powinno być dobrze nasłonecznione.

Rzodkiewkę siejemy co 2-4 centymetry, choć lepiej gęściej a następnie przerwać te zbyt gęsto rosnące, w rzędach co 10-20 cm. Nasiona powinny się znaleźć w rowku o głębokości 1-2 cm.

Rzodkiewka, autor: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org

Ile czasu rośnie rzodkiewka

Rzodkiewka należy do warzyw, które plonują najszybciej, więc od chwili siewu do zbioru mija zwykle ok. 30-40 dni, jeżeli oczywiście ma stworzone optymalne warunki rozwoju. By przez cały rok mieć na bieżąco świeże rzodkiewki najlepiej jest je siać co 2 tygodnie.

Pielęgnacja rzodkiewki

Ziemia od momentu wysiewu nasion rzodkiewki powinna być stale lekko wilgotna. jeżeli przeschnie i rośliny dostaną większą ilość wilgoci, to zaczynają pękać, gdy wody jest stale zbyt dużo, to bujnie wyrastają liście.

Rzodkiewka, autor: raspberryjam0314/pixabay.com

Nawożenie rzodkiewki

Rzodkiewka rosnąc w kompostowej ziemi nie wymaga nawożenia. jeżeli ziemia nie jest zbyt żyzna, dobrze jest rzodkiewkę zasilić kilka razy biohumusem.

Jak przerywać rzodkiewkę

Jeśli rzodkiewki wzejdą zbyt gęsto należy je przerwać, inaczej ich bulwy będą małe i zniekształcone. Można to zrobić zaraz po wschodach, ale bardzo delikatnie, żeby nie wyrwać zbyt wiele, ale najlepiej jest trochę zaczekać, aż wypuszczą liście adekwatne, są one bowiem jadalne, bardzo smaczne i zdrowe. Można je wykorzystać jako dodatek do surówek.

Rzodkiewka, autor: MikeGoad/pixabay.com

Odmiany rzodkiewki

Odmian rzodkiewek jest naprawdę mnóstwo, mają różny kształt, kolor skórki i różnią się stopniem ostrości.

  • Rzodkiewka ‘Opolanka’ – odmiana wczesna, kształt podłużny, czerwona z białym końcem
  • Rzodkiewka ‘Saxa 2’ – odmiana wczesna, kulista, czerwona
  • Rzodkiewka ‘De dix-huit jours’ – odmiana bardzo wczesna (plon po 18 dniach), pod osłony i do gruntu, kształt podłużny, czerwona z białym końcem
  • Rzodkiewka ‘Zlata’ – odmiana średnio wczesna, do całorocznej uprawy w gruncie, kulista, barwy żółtej
  • Rzodkiewka ‘Polanka’ – odmiana do uprawy wiosną i jesienią, kształt podłużny, kolor czerwony z białym końcem
  • Rzodkiewka ‘Malaga’ – odmiana średnio wczesna, kulista, fioletowa
  • Rzodkiewka ‘Afrodyta’ – odmiana średnio wczesna, kulista, o białej, błyszczącej, gładkiej skórce
  • Rzodkiewka ‘Lucynka’ – odmiana wczesna jeżeli uprawiana w tunelu, w gruncie średnio wczesna, kolor karminowy, kształt walcowaty

Fot. główna: wenzlerdesign/pixabay.com

Idź do oryginalnego materiału