Rolnicze serce Zbrzy. Monika i Marcin Karbowniczkowie od 16 lat tworzą bezpieczne gospodarstwo

4 dni temu
Od hodowli bydła mięsnego, przez uprawę zbóż, po sukcesy w konkursach KRUS – Monika i Marcin Karbowniczkowie z Zbrzy (gm. Pawłów) pokazują, iż ciężka praca na roli może iść w parze z nowoczesnym podejściem i rodzinną pasją. Mimo trudności na rynku zbóż małżeństwo nie poddaje się i planuje kolejne wyzwania, w tym spełnienie marzenia o agroturystyce u stóp Świętego Krzyża. Monika i Marcin Karbowniczkowie od 16 lat wspólnie prowadzą gospodarstwo w miejscowości Zbrza w gminie Pawłów. Oboje wychowali się na wsi, dlatego praca na polu i hodowla zwierząt są im dobrze znane. Dziś gospodarują na ponad 30 hektarach pól i łąk, w większości dzierżawionych. Fundamentem gospodarstwa pozostaje jednak hodowla bydła rzeźnego, a produkcja zbóż w dużej mierze służy właśnie jej potrzebom.

– Uprawiamy pszenicę, owies, jęczmień, pszenżyto. Przeszliśmy na zboża ozime ze względu na zmieniający się klimat, ale też specyfikę gospodarstwa. Część zbiorów przeznaczamy na sprzedaż, a resztę na paszę dla zwierząt. Wysiewamy również kukurydzę na kiszonki oraz zielonkę – opowiada pani Monika, która z przyzwyczajenia trzyma jeszcze jedną krowę, głównie dla mleka. – Bydłem zajmuje się mąż. Mamy 30 sztuk bydła mięsnego. Kupujemy kilkumiesięczne byki ważące około 200 kg i hodujemy je przez około 1,5 roku do wagi przynajmniej 800 kg. To rasa mięsna – słow
Idź do oryginalnego materiału