Suszone grzyby, zwłaszcza te z własnych zbiorów to nieoceniony składnik świątecznych potraw. Cieszą się więc dużą popularnością, między innymi w czasie przygotowań farszu do pierogów. Niestety w szale przedświątecznej gonitwy łatwo popełnić błąd, który zniweczy wszelkie starania i sprawi, iż będzie gorzki i nieprzyjemny w smaku.
Jak zrobić farsz z suszonych grzybów? Pamiętaj o tych kwestiach
Suszone grzyby jako nieodłączony element świątecznych przygotowań w kuchni wymagają odpowiedniego przygotowania, by mogły zachwycać swoim smakiem i aromatem. Niestety nieprawidłowe obejście się z nimi może zniweczyć podjęte trudy kulinarne. Na nic nie zda się obłędnie miękkie i smaczne ciasto na pierogi, jeżeli farsz będzie gorzki i po prostu niedobry.
Do farszu na pierogi najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki lub koźlarze. Aby zachwycały swoim smakiem, muszą być czyste i dobrej jakości. O smaku świątecznego farszu do pierogów często decydujemy już w chwili grzybobrania. Przejrzałe okazy, rosnące w niekorzystnych warunkach mogą być gorzkie i nieapetyczne po wysuszeniu.
Ponadto sam proces ich suszenia może zaważyć na finalnym smaku. Zbyt przesuszone mogą mieć gorzki posmak, a niedosuszone z kolei pokryją się pleśnią, co całkowicie zaważy na smaku całej potrawy. Częstym powodem niedobrego posmaku suszonych grzybów jest także niewłaściwe przechowywanie, które potęguje gorycz.
Zobacz też: To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Dlaczego farsz z suszonych grzybów jest gorzki? Przesądza o tym ta czynność
Jak wiadomo, suszone grzyby wymagają namoczenia, by stały się odpowiednio miękkie. W przedświątecznej gonitwie sporo osób zalewa je wodą i zostawia tak na wiele godzin, a co gorsza, choćby i na całą noc. Niestety konsekwencje takich działań mogą być nieprzyjemnie gorzkie i często decydują o końcowym smaku pierogów.
Długie moczenie grzybów dla wielu osób to pozorna pewność, iż te wchłoną wystarczającą ilość płynów i będą odpowiednio miękkie. Niestety nic bardziej mylnego. Moczenie suszonych grzybów przez długi czas wypłukuje z nich naturalne, gorzkie substancje, które ponownie zaczynają wnikać w ich strukturę, co zamiast przyjemnego smaku przynosi nieprzyjemną, gorzką nutę, co rzutuje na całkowity odbiór świątecznego dania.
Odpowiednio długie namaczanie suszonych grzybów jest więc kluczową kwestią. Wystarczą już zwykle 2-4 godziny moczenia w gorącej (ale niewrzącej) wodzie po wcześniejszym przepłukaniu ich, by pozbyć się ewentualnego piasku i zanieczyszczeń.
Przez te kilka godzin moczenia grzyby zdążą zmięknąć i jednocześnie nie wchłonąć gorzkich substancji. Po upływie czasu należy je wyjąć z wody, przełożyć do czystego garnka i ponownie zalać świeżą wodą. Takie suszone grzyby zacznij powoli gotować. Dzięki temu będą idealnie miękkie i smaczne, w sam raz do przygotowania aromatycznego farszu do świątecznych pierogów.
Przeczytaj również: To jedyny słuszny sposób mrożenia pierogów. Nie będą się sklejać ani pękać
Zobacz też:
Orzechy psują smak ciasta? Tak pozbędziesz się goryczki
Te pierniczki zrobisz bez pieczenia. I to zaledwie w kwadrans
Po przepis na te ciastka przychodzą sąsiadki. Zapach unosi się w całym bloku







![Mieszkańcy alarmują: Nowy pociąg w parku Kolejowym zniszczony [ZDJĘCIA]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/12/pociag-1.jpg)
