Robimy rozsadę wczesnych warzyw

1 rok temu
Zdjęcie: Fot. canva.com


W połowie lutego w dobrze oświetlonym i ogrzewanym pomieszczeniu można już rozpocząć produkcję rozsady wczesnych warzyw, takich jak: cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More zwyczajna, porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej… More, selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – … More, sałataSałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More i warzywa kapustne, które mają długi okres wegetacji i potrzebują do wzrostu wyższych temperatur. Do gruntu będzie można je wysadzić dopiero, gdy minie okres wiosennych przymrozków, czyli od połowy maja.

Domowa produkcja rozsady daje korzyści. Pozwala na uzyskanie warzyw znacznie wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza klimatycznego, rozsada własnej produkcji jest tańsza, niż kupiona od producentów sadzonek, umożliwia uprawę roślin z cieplejszego klimatu.

Przygotowanie rozsady w domu nie jest trudne. Warunkiem jest jednak wygospodarowanie miejsca na słonecznym parapecie, najlepiej od południowej strony. Bardzo ważna jest duża ilość światła, bo inaczej siewki będą słabe i łatwo będą poddawać się chorobom. Ważna jest również odpowiednia wilgotność i temperatura.

Nasiona wysiewa się do skrzynek wysiewnych lub większych doniczek. Minimalna wysokość skrzyneczki do siewu to 5 cm.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie, które powinno być ostrożne, żeby nie wypłukać drobnych nasion i nie doprowadzić do nadmiernego zalania podłoża, ponieważ nasiona mogą zgnić. Gdy pojawią się pierwsze listki, trzeba unikać ich zamaczania, gdyż przy słonecznej pogodzie mogą ulec poparzeniu. Rośliny musimy podlewać regularnie, po lekkim przesuszeniu wierzchniej warstwy podłoża.

Pikowanie jest zabiegiem wzmacniającym rośliny, dzięki pobudzeniu do silniejszego wzrostu korzeni uszkodzonych w trakcie przesadzania. Pikowanie stosujemy w przypadku pomidorów, papryki, kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More, kalafiorów, selerów, sałaty. Rośliny przesadzamy, gdy wykształcą pierwsze dwa, trzy liście adekwatne i obficie podlewamy.

Przyzwyczajone do cieplarnianych warunków rośliny muszą dostosować się do naturalnej pogody na dworze, dlatego, aby je zahartować, na 10-14 dni przed wysadzeniem do gruntu, trzeba ograniczyć podlewanie, obniżyć temperaturę w pomieszczeniu lub, o ile pozwoli pogoda, wystawiać donice na zewnątrz. Początkowo rośliny wystawiać je należy na kilka godzin w ciągu dnia, a tuż przed wysadzeniem do gruntu zostawić w ogrodzie także na dwie, trzy noce.

Sadzenie do gruntu odbywa się około połowy maja, kiedy miną obawy wiosennych przymrozków. Podczas sadzenia trzeba zwracać uwagę na adekwatne odległości między roślinami, gdyż nadmierne zagęszczenie nie sprzyja dobremu plonowaniu. Dla roślin wymagających podpór stosujemy paliki i rusztowania najlepiej bezpośrednio przy sadzeniu, bo późniejsze wbijanie podpór prowadzi zwykle do częściowego uszkodzenia systemu korzeniowego rośliny. Przez pierwsze kilka dni dbamy, aby ziemia wokół sadzonek była stale wilgotna.

Idź do oryginalnego materiału