Kwiaty akacji to ozdoba wielu podwórek, parków czy lasów. To roślina często występująca w Polsce, która kwitnie na przełomie maja i czerwca. Poza pięknymi białymi kwiatami i przyjemnym zapachem ma jeszcze sporo innych zalet. Herbata z niej pomoże się wyciszyć i zapaść w zdrowy sen.
Dlaczego warto zerwać kwiaty akacji?
Kwiat akacji łac. robinia pseudoacacia to z pozoru niepozorna, ładna roślina, jednak te białe płatki to bogactwo naturalnych składników. Od wieków jest ceniona w medycynie ludowej i chętnie wykorzystywana, szczególnie przy problemach ze snem. W kwiatach akacji znajdziemy m.in. antocyjany, olejki eteryczne i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wyciszające. Dzięki temu mogą wpłynąć uspokajająco na układ nerwowy, to sprawi, iż mniej będziemy odczuwać stres, napięcie oraz psychiczne zmęczenie.
Dzięki temu napar z nich będzie dobrym rozwiązaniem przed snem i po męczącym dniu. Dodatkowo w przeciwieństwie do niektórych leków nasennych, choćby ziołowych, nie wywołują one efektu otępienia, a jednocześnie skutecznie pomagają się odprężyć i zasnąć. Kwiaty tego typu były chętnie stosowane przez naszych przodków i mogą z powodzeniem zastąpić melisę. Napar z kwiatów akacji jest słodkie i nie pozostawia gorzkiego posmaku.
Sprawdź także: Przed pójściem spać, wlej to do muszli. Rano toaleta będzie czysta jak szwajcarskie jezioro
Jak przygotować herbatę z kwiatów akacji?
Herbatę z akacji przygotowujemy podobnie jak z innych ziół. Przede wszystkim musimy zdobyć kwiaty, jeżeli nie mamy takiego drzewka na ogródku lub w pobliżu to warto wybrać się na spacer. Najlepiej zebrać je w słoneczny dzień — kiedy będą dobrze rozwinięte. Następnie powinno się je wysuszyć, wystarczy położyć je na tekturę i umieścić w suchym i przewiewnym miejscu na kilka dni. Po ususzeniu może je zebrać do słoiczka i szczelnie zamknąć. Filiżankę herbatę przygotowujemy z:
- czubatej łyżki wysuszonych kwiatów akacji
- gorącej wody
- łyżeczki miodu
Po zagotowaniu wody należy zaczekać kilka minut, aby nieco ostygła — zioła najlepiej zalewać wodą w temperaturze ok. 90 st. C. Do kubka wsypujemy kwiaty i zalewamy gorącą wodą, zaparzamy przez kwadrans. Po tym czasie warto przecedzić napar i dodać łyżeczkę miodu, aby herbata była słodsza.
Jeśli mamy sporo kwiatów, to warto dodać je także do kąpieli — olejki eteryczne zadziałają kojąco i nie przesuszą skóry. Ciekawym pomysłem jest również ozdobienie nimi słodkich dań — ciasteczka, torty, babeczki czy naleśniki będą ciekawie prezentować się z takim dodatkiem.
Przeczytaj też: Koreanki piją codziennie i się nie starzeją. Polki choćby o tym nie słyszały
Zobacz też:
Grzybiarze omijają go szerokim łukiem, bo dziwnie wygląda. Jest jadalny i bardzo smaczny
Świetnie udaje kurkę, ale jest trująca. Uważaj podczas grzybobrania
Możesz zamrozić rabarbar. Pamiętaj o tym, a będzie smaczny i chrupiący