Czym jest kolendra? To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość od 30 do 70 centymetrów. Ceniona jest ze względu na walory lecznicze, ale nie tylko. Świeże liście przypominają natkę pietruszki i największą popularnością cieszą się w kuchni azjatyckiej, latynoskiej i bliskowschodniej, ale coraz częściej używa się ich także w Polsce.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy na weselach wciąż króluje rosół? "Dla cudzoziemców rosół jest absurdem"
Dlaczego warto jeść kolendrę? Jest skarbnicą składników odżywczych
Liście kolendry zawierają witaminę A, C i K, które wspomagają układ odpornościowy organizmu i odpowiadają za dobrą kondycję skóry i włosów. Stanowią też źródło ryboflawiny i niacyny, magnezu, wapnia oraz żelaza. To jednak nie wszystko. W liściach znajdują się kwasy fenolowe - galusowy, kawowy, ferulowy i chlorogenowy, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjne.
Liście kolendry istock/@Bowonpat Sakaew
Na Uniwersytecie Medycznym w Masshad w 2021 roku przeprowadzono badanie, które wykazało, iż liście oraz nasiona kolendry zawierają linalol. Związek ma działanie przeciwpasożytnicze i antybakteryjne, leczy stany zapalne dróg oddechowych i posiada zdolność obniżania cholesterolu. Należy jednak pamiętać, iż wykazuje też działanie uczulające, więc kolendry powinny wystrzegać się osoby ze skłonnością do alergii skórnych i pokarmowych.
Do czego dodać kolendrę? Możliwości jest mnóstwo
Kolendra cechuje się cytrusowym i lekko pieprznym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa pietruszki do rosołu, ale to nie wszystko. Dobrze komponuje się z curry, guacamole i mięsami - jagnięciną, drobiem i wołowiną. Pasuje też do dań wegetariańskich jak np. grillowane warzywa i warzywne kremy. Najlepsza polska zupa to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.