Posadź w ogrodzie stare odmiany grusz, bo warto

3 godzin temu
Zdjęcie: Sad, grusza, gruszka / Fot. Grzegorz Jurkowski


Konferencja, klapsa, paryżanka to między innymi stare odmiany grusz, których uprawa powraca do ogrodów działkowych i przydomowych sadów. Ich owoce cenione są nie tylko za smak, aromat, ale i łatwość w uprawie i szerokie zastosowanie w kuchni. Walorem jest także długi okres przechowywania.

Przed dekadami między innymi gruszki klapsy, konferencje, bonkrety czy paryżanki spotkać można było we wszystkich przydomowych ogrodach czy na działkach. Na wiele lat te odmiany ustąpiły miejsca nowoczesnym odmianom, jednak w tej chwili obserwujemy powrót starych sprawdzonych grusz, które w naszym klimacie sprawdzają się znakomicie.

– Przytoczę kilka sprawdzonych odmian. Wciąż smacznych i zdrowych, bo owoce grusz są skarbnicą witamin i minerałów – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców w Kielcach.

Przypomnijmy, zalety owoców gruszy: zawierają witaminę C, potas, miedź, bardzo zdrowe antyoksydanty, błonnik potrzeby jest do prawidłowej pracy jelit. Jedząc gruszki wspieramy wzrok, serce i zapobiegamy tworzeniu się komórek rakowych. Gruszki działają przeciwnadciśnieniowo, obniżają zły cholesterol. Zdrowe osoby mogą jeść choćby 3-4 gruszki dziennie.

Wybór odpowiednich odmian pozwala cieszyć się smacznymi i odpornymi owocami. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

Za co cenimy stare odmiany grusz?

Klapsa to jedna z najpopularniejszych odmian, o dużych soczystych owocach dojrzewających sierpniu. Ma słodkim, aromatyczny miąższ.

Konferencja to jesienna odmiana o owocach o wydłużonym kształcie i wyrazistym smaku. W obecności innych grusz daje obfitsze plony.

Bonkreta Williamsa jest odmianą o kremowym miąższu i silnym zapachu, idealna do jedzenia na surowo oraz na przetwory.

Paryżanka to zimowa odmiana gruszy, a jej owoce można przechowywać przez kilka miesięcy bez uszczerbku na jakości.

Jak przechowywać gruszki? Odmiany letnie, jak klapsa zbierana w sierpniu w zasadzie jest przeznaczona do bieżącej konsumpcji, ale gruszki jesienne i zimowe, jak konferencja czy paryżanka, mogą być przechowywane przez wiele tygodni w chłodnych, ciemnych pomieszczeniach. Warto umieścić je układając luźno w skrzynkach wyłożonych papierem.

– Grusze można sadzić wczesną wiosną, po ustąpieniu przymrozków, albo właśnie teraz, jesienią – w październiku i listopadzie. Pamiętajmy, iż stare odmiany grusz są skarbem wśród drzew owocowych. Ceni się je za odporność, długowieczność i smak. To doskonały wybór dla osób poszukujących ekologicznych i zdrowych owoców. Stare odmiany grusz są odporne na choroby i szkodniki, dobrze znoszą trudną pogodę i nie wymagają intensywnej ochrony chemicznej – wyjaśnia Edward Galus.



Idź do oryginalnego materiału