Pora na syrop z bzu

1 tydzień temu

Lilak pospolity bywa zwyczajowo nazywany bzem. To określenie mylące, ponieważ lilak jest gatunkiem z rodziny oliwkowatych, podczas gdy bez należy do piżmaczkowatych.

Obecnie jest powszechnie uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna. W stanie dzikim można go dość często spotkać w polskich lasach.

Składniki: 4-5 kwiatostanów ciemnokwiatowego lilaka pospolitego, 1 cytryna, ½ kg cukru, 1 l wody, 10 g kwasku cytrynowego.

Sposób przygotowania: Z kwiatostanów obrywamy same kwiaty, bez zielonych szypułek i układamy je w słoju warstwami na przemian z plasterkami cytryny. Całość zalewamy przestudzonym roztworem cukru i kwasku cytrynowego. Pozostawiamy w słoju, pod przykryciem, przez 5 dni, aż płatki zabarwią roztwór i uwolni się aromat. Następnie syrop zlewamy do butelek i szczelnie je zakręcamy. Można go przechowywać przez około 2 miesiące.

Syrop doskonale nadaje się jako baza do chłodnych napojów, dodatek do deserów i herbat. Nie brakuje również amatorów nalewek wytwarzanych na jego bazie.

Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).

Idź do oryginalnego materiału