Zacząłeś uprawiać pomidory? To świetnie. o ile teraz włożysz trochę wysiłku w opiekę nad ich sadzonkami, na przełomie lipca i sierpnia będziesz mógł cieszyć się zdrowymi owocami.
Będą o niebo smaczniejsze, niż te zakupione w markecie. Aby pomidory były naturalnie słodkie i soczyste, musisz jednak zapewnić im odpowiednie warunki. Podlewaj je specjalną mieszanką z przepisu mojego dziadka, a będą najlepsze w okolicy.
Jak uprawiać pomidory? Pamiętaj o tych zasadach, a plony na pewno cię ucieszą
Pomidory potrzebują ciepła oraz dużej ilości słońca. Lepiej pamiętaj o tym wybierając dla nich stanowisko, bo inaczej nie będą słodkie i smaczne. Najlepiej postaw na takie, które będzie osłonięte od wiatru i zagwarantuje im minimum 6-8 godzin dostępu do światła słonecznego w ciągu dnia.
Gleba pod uprawę pomidorów musi być natomiast żyzna, przepuszczalna i bogata w składniki odżywcze. Przed zasadzeniem krzewów, możesz ją wzbogacić kompostem albo dobrze rozłożonym obornikiem.
Czytaj również: Ogórki będą świeże choćby 2 razy dłużej, Wystarczy, iż po zakupie zrobisz to
Jak dbać o pomidory? Dzięki temu będą smaczniejsze, niż u sąsiadów
Niektórzy zapominają, iż posadzenie pomidorów to dopiero początek opieki nad tymi roślinami. Aby późnym latem zebrać satysfakcjonujące plony, warto stosować kilka zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki którym owoce będą słodsze, aromatyczne i nie zachorują.
Przede wszystkim, aby krzewy nie były zbyt gęste, pozbywaj się dolnych liści. A w fazie dojrzewania owoców... ogranicz podlewanie choćby o połowę. To nie żart, bo często to właśnie przez przelewanie tracą wyrazistość smaku. Dlatego po zbiorach wydają się rozwodnione.
Podlewaj pomidory tym nawozem, a będą najsłodsze w okolicy. Trik dziadka jest hitem
Aby pomidory były słodkie można posypywać je popiołem drzewnym. Świetnie się sprawdza. Mój dziadek stosował jednak inny domowy nawóz do pomidorów, aby trochę zaoszczędzić, uniknąć mszyc, a przy okazji dostarczyć im niezbędnych składników odżywczych w naturalny sposób.
Chodzi o nawóz ze skórek bananów wypełniony po brzegi potasem. To właśnie ten pierwiastek odpowiedzialny jest za naturalną słodycz owoców. Aby go przygotować, pokrój skórki z dwóch bananów na małe kawałki.
Zalej je 1 litrem ciepłej wody i odstaw w ciemne miejsce na około 40 godzin. Później wyciągnij skórki, a płyn wykorzystuj do podlewania pomidorów po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:1. Stosuj co 2-3 tygodnie.
Zobacz też:
Nie zapomnij o tym zabiegu. To dzięki niemu goździki kwitną aż do jesieni
To najgorszy moment na podlewanie ogrodu. Zniszczysz rośliny bardziej niż susza
Zaraza zaatakowała pomidory sąsiada? Zrób ten oprysk, nim i twoje zaczną gnić