Jedno z bardziej lubianych przez Polaków warzyw, wygrało ranking na najbardziej trującą roślinę. Pietruszka. Jak to możliwe, iż tak popularne w kuchni warzywo okazało się tym najszkodliwszym? Naukowcy wyjaśniają.
Pietruszka – to ona wygrała ranking
Ogród Botaniczny w Hamburgu od 2004 roku przeprowadza ranking na najbardziej trującą roślinę roku. Naukowcy chcą poszerzać wiedzę i zwiększać świadomość na temat otaczających nas roślin, a w szczególności tych łatwo dostępnych w sklepach, ogrodach i przydomowych ogródkach.
Dlaczego pietruszka może być szkodliwa?
Fakt, iż pietruszka została okrzyknięta najbardziej trującą rośliną 2023 roku, może zaskoczyć niejednego. Jak to możliwe? Toksyczność pietruszki uzależniona jest od momentu jej zbioru. Pietruszka tylko w określonych porach roku bywa szkodliwa, a zjedzenie jej może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pietruszka swoją toksyczność ujawnia dopiero w drugim roku po kwitnieniu. W pierwszym tworzy się rozeta, a w drugim pojawiają się łodygi kwiatowe. Kwiaty znajdują się w baldachach, a w nich nasiona. I to właśnie wytworzone nasiona są bardzo niebezpieczne. W ich składzie znajdziemy dużą ilość olejku pietruszkowego bogatego w apiol. Apiol posiada duże stężenie substancji działających silnie na włókna mięśni gładkich pęcherza moczowego, jelit i macicy. Apriol niekiedy wywołuje reakcje alergiczne i działania psychoaktywne. Jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży – powoduje skurcze macicy i może doprowadzić do poronienia.
Zazwyczaj nie jest groźna
Pietruszka zwykle nie jest groźna. Od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. To cenne źródło minerałów: wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, cynku, selenu i fluoru. Jest bogactwem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E i K. Pietruszka zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych. Neutralizuje wzdęcia i bóle brzucha. W korzeniu znajdują się flawonoidy, które ochraniają organizm przed groźnymi chorobami. Wykazuje także działanie moczopędne.
Jakie rośliny znalazły się w rankingu?
Na pierwszym miejscu podium znalazła się pietruszka, tuż za nią oleander i mak polny. Co ciekawe, w 2022 roku to ziemniak został okrzyknięty najniebezpieczniejszą rośliną. Wszystkiemu winne są toksyczne liście pojawiające się, kiedy ziemniak zacznie kiełkować.